Doorbraak? Satellietbeelden tonen mogelijke brokstukken van verdwenen vliegtuig

20/03/14 om 05:03 - Bijgewerkt om 07:20

De Australische premier Tony Abbott heeft bekendgemaakt dat er op nieuwe satellietbeelden van de Indische Oceaan 'twee objecten' te zien zijn die 'mogelijk te maken hebben' met de verdwenen Maleisische vlucht MH370. Vliegtuigen zijn onderweg.

Doorbraak? Satellietbeelden tonen mogelijke brokstukken van verdwenen vliegtuig

Ook de Japanse kustwacht blijft met vliegtuigen naar vlucht MH370 zoeken. © REUTERS

"Nieuwe, geloofwaardige informatie is aan het licht genomen in verband met de zoektocht", zei Abbott in het parlement, geciteerd door de Australian Broadcast Corporation (ABC). "Na analyse door specialisten zijn er twee objecten geïdentificeerd die mogelijk te maken hebben met de zoektocht."

'Geen zekerheid'

De twee objecten zijn gezien in het zuiden van de Indische Oceaan, in een gebied 2500 kilometer ten zuidwesten van de Australische stad Perth. Australië heeft nu al een P-3 Orion-vliegtuig ter plaatse.

De informatie van de satellietbeelden is doorgespeeld aan de Australian Maritime Safety Authority (AMSA). Meerdere andere satellieten zullen bijkoemden beelden maken van het gebied.

Australië speelde al de leidende rol in het doorzoeken van de sector ten zuidwesten van Perth. Die sector is 600.000 vierkante kilometer groot. Ook de Amerikanen doorzoeken het gebied al dagen met een P-8 Poseidon, een soortgelijk, maar moderner vliegtuig.

Tony Abbott waarschuwde in het parlement dat er geen zekerheid is. Enkele dagen nadat het vliegtuig verdween op weg van Kuala Lumpur naar Beijing, dacht men al dat op Chinese satellietbeelden brokstukken gevonden waren in de Golf van Thailand. Dat bleek toen fout.

'Beste spoor'

"Ik wil niet te veel conclusies trekken", zei John Young van de AMSA tijdens een persconferentie. "Dit is een spoor. Het is waarschijnlijk het beste spoor dat we hebben. Maar ik moet benadrukken dat deze objecten moeilijk te vinden zullen zijn en dat het mogelijk is dat ze geen verband houden met de zoektocht."

Het grootste van de twee brokstukken wordt door de analisten geschat op 24 meter, zei Young. Het andere is kleiner.

Drie bijkomende vliegtuigen (de Amerikaanse P-8, een bijkomende Australische P-3 en een Nieuw-Zeelandse P-3) zijn op weg naar het gebied. Een koopvaartschip is in het gebied en zal helpen met de zoektocht. Een Australisch marineschip is onderweg.

Vinden de vliegtuigen iets, dan zullen ze per radio de GPS-coördinaten doorgeven aan de AMSA, waarna ook de schepen de objecten zullen proberen te vinden.

De oceaan is in dat deel van de Indische Oceaan "meerdere duizenden meters diep", zei Young. Bijkomende moeilijkheid is dat het weer in het gebied acceptabel slecht is, maar de zichtbaarheid beperkt.

Onze partners