Doorbraak? 'Communicatie Boeing 777 is opzettelijk uitgezet'

15/03/14 om 08:06 - Bijgewerkt om 15:42

Er zijn ernstige vermoedens dat de communicatiesystemen van de vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines opzettelijk zijn uitgezet en dat de route van het vliegtuig is gewijzigd in westelijke richting. Dat zegt de Maleisische premier Najib Razak.

Doorbraak? 'Communicatie Boeing 777 is opzettelijk uitgezet'

Najib Razak (midden) © AFP

Op een speciaal bijeengeroepen persconferentie verwees Razak naar nieuwe informatie, gebaseerd op satelliet- en radargegevens, 'die wijzen op opzettelijke acties van iemand aan boord van vlucht MH370'.

De regeringsleider benadrukte dat er geen bewijzen zijn dat het vliegtuig gekaapt werd. Hij zei wel dat het onderzoek een nieuwe fase ingaat. 'We bekijken nog steeds alle mogelijkheden en focussen ons nu vooral op de passagiers en de piloten'.

Uren

Het vliegtuig zou nog uren gevlogen hebben nadat het van de radar verdween, aldus Razak. Satellieten gaven aan dat de laatste communicatie plaatsvond op 8 maart om 08.11 uur, terwijl het vliegtuig rond 01.30 uur van de radar verdween. Speurders onderzoeken nu hoe ver het toestel nog gevlogen heeft in de tussentijd, aldus de premier.

'We beëindigen de zoekoperaties in de Zuid-Chinese Zee en evalueren nu waar we onze middelen gaan inzetten.'

De informatie van de Maleisische overheid is verrassend omdat Amerikaanse onderzoekers afgelopen week al een gelijkaardig scenario opperden, dat toen echter door Kuala Lumpur werd afgedaan als ongeloofwaardig.

Indische Oceaan

De zoektocht naar brokstukken concentreert zich nu op de Indische Oceaan, ofwel in een noordelijke corridor die zich uitstrekt tussen de grens van Kazachstan en Turkmenistan tot het noorden van Thailand ofwel in een zuidelijke corridor, van Indonesië tot het zuiden van de Indische Oceaan.

Vlucht MH370 van Malaysia Airlines, van Kuala Lumpur naar Peking, verdween een week geleden plots van de radar met 239 mensen aan boord. Sindsdien heeft een ongeziene zoekactie nog geen enkel concreet spoor opgeleverd.

Onze partners