Door corruptieschandalen geplaagde Nicolas Sarkozy komt terug: 'Hou teveel van Frankrijk'

19/09/14 om 19:16 - Bijgewerkt om 19:16

De Franse oud-president Nicolas Sarkozy wil voorzitter worden van zijn UMP. Wellicht als springplank naar een nieuw presidentieel mandaat.

Door corruptieschandalen geplaagde Nicolas Sarkozy komt terug: 'Hou teveel van Frankrijk'

Nicolas Sarkozy © BELGAIMAGE

De Franse oud-president Nicolas Sarkozy (59) heeft op zijn Facebookpagina de laatste twijfels over zijn politieke terugkeer weggenomen. Die politieke herrijzenis was al gepland na zijn verkiezingsnederlaag in 2012.

Sarko wil zijn macht weer stelselmatig opbouwen, met als eerste doelstelling het voorzitterschap van zijn rechtse UMP en daarna, waarom niet, in 2017 een nieuwe gooi naar het Elysée. Daar is zijn opvolger als president, Francois Hollande, in de diepste kelders van de populariteit neergedaald. Sarkozy was president van 2007 tot 2012.

Sarkozy zegt dat hij 'teveel van Frankrijk houdt' om het richting isolement te zien verglijden. Vraag is of de Fransen ook zoveel van hem houden. De overwinning van Hollande werd eerder gezien als de nederlaag van Sarkozy. Hollande als winnaar bij gebrek aan beter, quoi. Daarenboven wordt in de berichtgeving over de dramatisch kelderende populariteit van Hollande meer dan eens fijntjes opgemerkt dat Hollande 'zelfs nog minder populair' is dan Sarkozy.

Schandalen

De eerste taak van Speedy Sarko, het UMP-voorzitterschap, wordt al een Herculeaanse poetsbeurt van een Augiusstal: de momenteel op de oppositiebanken zuchtende conservatieve partij zit tot over de oren in de schandalen. Sarkozy wil van de UMP (weer) een partij met een breed draagvlak maken. Op 29 november wordt een nieuwe UMP-voorzitter verkozen.

Nicolas Sarkozy

Nicolas Sarkozy © BELGA

Sarkozys 'bevestiging' van zijn politieke comeback is dan ook mooi getimed. Onder de talrijke kandidaten voor de post is ook zijn 'vijand' en partijgenoot Alain Juppé, burgemeester van Bordeaux en oud-premier. Veel partijvuil van de anderen kan Sarkozy zich niet veroorloven om op te rakelen; hijzelf wordt momenteel immers beschuldigd van corruptie.

Bovendien heeft de UMP felle concurrentie op rechts van het Front National, de extreemrechtse partij van Marine Le Pen. Zij zou volgens peilingen eerder dit jaar winnen in een presidentsverkiezing tegen Hollande.

Onze partners