Doodstraf geëist na onthoofding Oklahoma

03/10/14 om 03:29 - Bijgewerkt om 03:29

Tegen de 30-jarige bekeerling die een collega onthoofdde en een andere collega neerstak, is de doodstraf geëist. Volgens de procureur handelde de man uit wraak en niet uit religieuze motieven.

Doodstraf geëist na onthoofding Oklahoma

Alton Nolen op een politiefoto uit 2013 © Reuters

De feiten dateren van een week geleden, 25 september. Alton Nolen was net geschorst door het groenteverwerkend bedrijf in de buitenwijken van Oklahoma City waar hij al enkele maanden werkte. Hij reed naar huis, haalde een mes, keerde terug, onthoofdde de 54-jarige Colleen Hufford, begon Traci Johnson (43) aan te vallen en neer te steken toen een van de bazen hem met enkele geweerschoten stopte. Zowel Johnson als Nolen werden naar het ziekenhuis overgebracht en zijn buiten levensgevaar.

Van Nolen was bekend dat hij twee jaar in de gevangenis had gezeten, onder meer wegens cocaïnebezit met het voornemen handel te drijven, en wegens geweld tegen de politie. Men wist ook dat hij ooit heel christelijk was - hij had een portret van Jezus laten tatoeëren - maar dat hij een maand of zes geleden vrij fanatiek de islam omarmde en het christendom ridiculiseerde. Hij probeerde medewerkers te bekeren, en hij volgde en becommentarieerde op zijn Facebookpagina met grote gretigheid de onthoofdingen in het Midden-Oosten.

Toch, aldus procureur Greg Mashburn, was religie in deze niet het motief, al kunnen de onthoofdingen in het Midden-Oosten hebben ingegeven op welke manier hij zijn misdrijf pleegde. Hij zocht wraak voor de schorsing. Johnson was bij de directie gaan klagen nadat Nolen had gezegd dat hij niet houdt van witte mensen. De directie had hem daarna geschorst, niet ontslagen zoals eerder werd gemeld. Volgens Mashburn op een persconferentie had hij nog twee andere slachtoffers op het oog, niet allemaal van hetzelfde geslacht en dezelfde kleur.

Nolen, die pas twee dagen uit coma is, heeft de misdrijven toegegeven.

(RR)

Lees meer over:

Onze partners