Doodstraf door injectie na aanslag Boston Marathon

15/05/15 om 22:13 - Bijgewerkt op 16/05/15 om 01:26

De 21-jarige Tsjetsjeense Amerikaan Dzhokhar Tsarnaev is door een jury terdood veroordeeld voor zijn aandeel in de aanslag tegen de Marathon van Boston. De jury delibereerde 14 uur. De doodstraf wordt uitgevoerd met een injectie.

Doodstraf door injectie na aanslag Boston Marathon

Dzhokhar Tsarnaev © Reuters

Bij de aanslag uit 2013, die werd uitgevoerd met twee hogedrukpannen, vielen 3 doden (waarbij een 8-jarige) en 264 gewonden, van wie er 17 ledematen verloren.

Tijdens het voorlezen van het doodvonnis bleef de beschuldigde zoals gedurende zijn maanden durend proces: zonder reactie. Hij keek naar beneden, met de handen gevouwen.

De verdediging, die van in het begin van het proces de schuld van de beklaagde had toegegeven, had geargumenteerd dat Dzhokhjar Tsarnaev maar de meeloper van zijn oudere broer Tamerlan was geweest. Tamerlan was geradicaliseerd tijdens een reis naar Tsjetsjenië en had zijn broer, zo argumenteerden diens advocaten, meegesleurd in de terreuractie.

De bekende non Helen Prejean (over wier strijd tegen de doodstraf de film Dead Man Walking werd gedraaid) had getuigd dat Dzhokhar tegenover haar wel degelijk inkeer had getoond.

Verveeld

In de rechtszaal had de beklaagde dat echter niet gedaan. Zonder de minste emotie en met een blik van verveling aanhoorde hij getuigenissen over gebroken levens (en aanhoorde hij vrijdag het vonnis).

De procureur speelde daar in zijn ultiem pleidooi op in. Dzhokhar was wel degelijk even radicaal geworden als zijn broer, argumenteerde hij, en in zijn laatste uren van vrijheid, terwijl hij zich in een boot had verschanst en wachtte op de politie, schreef hij een onmiskenbare boodschap aan alle Amerikanen: "Houd op met onschuldigden te doden en wij zullen ophouden".

Nationale zaak

Het verdict, waarvoor de 12 juryleden, 7 vrouwen en 5 mannen, tot een unaniem besluit moesten komen, wekte alsnog enige verwondering omdat het viel in de staat Massachusetts, waar de doodstraf is afgeschaft, en waar, blijkt uit peilingen, een meerderheid van de bewoners ook in deze zaak tegen de doodstraf was gekant.

Maar omdat dit een federale, dus nationale, zaak was, kon de ultieme straf toch worden toegekend, en bij de juryselectie was er op toegezien dat de juryleden de mogelijkheid van de doodstraf niet zouden uitsluiten (een van de geselecteerden noemde zich principieel tegen, maar zei dat ze in dit geval een dergelijke straf toch zou overwegen).

De nabestaanden en overlevende slachtoffers waren verdeeld over de straf en verdeeld inhun reactie.

De ouders van de omgekomen 8-jarige schreven in een open brief dat ze voorstander waren van levenslang, zonder mogelijkheid tot beroep, omdat ze dan eindelijk met het verwerkingsproces zouden kunnen beginnen. Nu komt er een beroep tegen de doodstraf dat wellicht jaren zal aanslepen.

Andere nabestaanden en slachtoffers spraken zich voor de doodstraf uit en toonden zich opgelucht, op zoetzure wijze, met het resultaat.

Vorige maand was Dzhokhar door dezelfde jury schuldig bevonden aan 30 elementen die hem ten laste gelegd werden. Voor 17 van die 30 veroordelingen kon hem de doodstraf worden toegekend.

Onze partners