Dood door de strop geëist voor Mubarak

05/01/12 om 15:13 - Bijgewerkt om 15:13

De Egyptische procureur-generaal heeft de doodstraf geëist tegen de voormalige president Hosni Mubarak.

Dat meldde de nieuwszender al-Arabiyah. Het Openbaar Ministerie had eerder verklaard dat Mubarak de mogelijkheid had om een eind te maken aan het doden van demonstranten tijdens de massale protesten van januari en februari vorig jaar. Dat heeft hij echter niet gedaan, omdat hij van het geweld geprofiteerd heeft. Het proces wordt maandag 9 januari voortgezet.

Het verdict tegen Hosni Mubarak en zijn beide zonen Alaa en Gamal zal ten laatste over een maand vallen.

Volgens de aanklager is Hosni Mubarak verantwoordelijk voor de dood van demonstranten tijdens de opstand van het Egyptische volk begin vorig jaar. Bij de protesten zijn zeker 864 doden gevallen en 6.000 gewonden. Daarvoor verdient hij volgens de procureur-generaal de dood door de strop, aldus Elsevier.

Massamoord

Mubarak wordt samen met zes hoge politiefunctionarissen en ex-minister Habi al-Adli (Binnenlandse Zaken) verantwoordelijk gehouden voor de dood van de Egyptenaren. Volgens de aanklager is er sprake van massamoord en is daarom de doodstraf op zijn plaats.

De toenmalige president wist dat Egyptenaren werden gedood tijdens vreedzame demonstraties en deed er niets aan om de moorden te stoppen. Hij zou het leger zelfs de taak hebben gegeven om onruststokers te doden. De rechtszaak wordt op 9 januari vervolgd.

Leger

Het Egyptische volk kwam begin vorig jaar in opstand en eiste een einde aan het dertigjarige regime van Mubarak. Op 11 februari 2011 trad Mubarak af en sindsdien heeft het leger de macht in Egypte.

Dit leidt tot onvrede bij veel Egyptenaren, die eind vorig jaar wederom de straat opgingen. Momenteel zijn de eerste vrije verkiezingen sinds de val van Mubarak aan de gang. Het lijkt erop dat islamitische partijen deze gaan winnen. (Belga/Elsevier/SD)

Onze partners