Donorconferentie Tsjernobyl levert te weinig op

19/04/11 om 17:02 - Bijgewerkt om 17:02

Een internationale donorconferentie voor Tsjernobyl heeft Oekraïne 575 miljoen euro opgebracht. Het land heeft dat geld nodig om een nieuw omhulsel te bouwen over de kernreactor van Tsjernobyl. Het opgehaalde geld is een kwart minder dan de 740 miljoen die nodig is.

Donorconferentie Tsjernobyl levert te weinig op

© Belga

De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj verklaart wel dat dit nog maar de voorlopige cijfers zijn.

De kernramp in Tsjernobyl, op 26 april 1986, is de zwaarste ooit. Er 31 rechtstreekse doden. De vrijgekomen radioactiviteit is de oorzaak van talloze kankergevallen, maar het is onmogelijk te zeggen om hoeveel slachtoffers het in totaal gaat.

De kernreactor is nog altijd radioactief. Volgens schattingen kan dat nog honderd jaar zo blijven.

De betonnen sarcofaag die de kernreactor aflsuit werd in 1986 gebouwd en is nu aan vervanging toe. Een nieuwe sarcofaag kost 740 miljoen euro, en dat heeft Oekraïne niet. Daarom spoort het land de internationale gemeenschap aan om bij te leggen.

De Europese Commissie heeft 110 miljoen euro vrijgemaakt voor het project. In totaal haalde de Oekraïense overheid 575 miljoen euro op.

"Tsjernobyl is een ramp voor de mensheid, de hele wereld moet meehelpen aan het herstelwerk", zei de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj. (NC)

Lees meer over:

Onze partners