Donald Tusk roept Duitsland op om Europese buitengrenzen beter te beschermen

08/11/15 om 08:08 - Bijgewerkt om 08:08

Europees Raadsvoorzitter Donald Tusk wil dat Duitsland meer doet om de huidige vluchtelingencrisis aan te pakken.

Donald Tusk roept Duitsland op om Europese buitengrenzen beter te beschermen

Angela Merkel en Donald Tusk © Reuters

Europees Raadsvoorzitter Donald Tusk vindt dat Duitsland zich meer moet engageren voor de bescherming van de Europese buitengrenzen. Dat heeft hij laten verstaan in een interview met het Duitse blad Welt am Sonntag.

Tusk zegt in het interview dat hij veel lof heeft voor de 'liberale en tolerante' manier waarop Duitsland zijn leidersrol binnen de EU opneemt. Maar toch wil hij dat Berlijn meer doet om de huidige vluchtelingencrisis aan te pakken.

Historische redenen

'Ik begrijp dat Duitsland het om historische redenen moeilijk heeft met de invoering van een streng grensregime', zo zegt Tusk. 'Maar Europees leiderschap betekent voor Duitsland ook dat het indien nodig samen met de andere lidstaten de Europese buitengrenzen beschermt.'

Het tolerante vluchtelingenbeleid van Duitsland krijgt heel wat kritiek van verschillende Oost-Europese landen. Onder meer Polen, het thuisland van Tusk, wil dat Duitsland zich niet enkel op de opvang van vluchtelingen concentreert, maar ook extra inspanningen levert om de vluchtelingenstroom aan de Europese buitengrenzen te beperken.

Zondagavond vindt in Berlijn een ontmoeting plaats tussen Tusk en de Duitse bondskanselier Angela Merkel. (Belga/AVE)

Onze partners