Donald Tusk bezorgd over Polen: ‘Terug naar het verleden en oostwaarts’

Donald Tusk. © Reuters

Europees president Donald Tusk is verontrust over de koers van de conservatieve regering in Polen.

‘Het is mijn overtuiging dat de meest recente maatregelen tegen Europese waarden en normen indruisen en onze reputatie dreigen te beschadigen. In politieke zin voeren ze ons terug in tijd en ruimte: naar het verleden en oostwaarts’, zo verwees Donald Tusk donderdag in een mededeling naar het communistische verleden van zijn vaderland.

Tusk, die in eigen land tot de belangrijkste oppositiepartij behoort, contacteerde woensdag de Poolse president Andrzej Duda met het verzoek om een dringend onderhoud over de omstreden hervormingen van het justitieapparaat die de conservatieve meerderheidspartij PiS aan het doorvoeren is.

Die kunnen volgens Tusk uiteindelijk leiden tot ‘een marginalisering van Polen in Europa’. PiS-politicus Duda, die een aantal van de door Europa geviseerde hervormingen nog moet ondertekenen, geeft voorlopig echter niet thuis. ‘De situatie is echt ernstig, ook op internationaal vlak. Daarom vraag ik u ernstige maatregelen en ernstige gesprekspartners. Laat ons proberen, mijnheer de president’, zo besluit Tusk zijn mededeling.

Partner Content