Donald Trump zegt 'definitief' af voor presidentieel debat

27/01/16 om 01:52 - Bijgewerkt om 04:08

Republikeinse koploper Donald Trump zal niet deelnemen aan het debat van presidentskandidaten dat donderdag door Fox News wordt georganiseerd. Aan de basis ligt een conflict van Trump met Fox-journaliste Megyn Kelly. Trump had geëist dat zij geweerd zou worden als moderator.

Donald Trump zegt 'definitief' af voor presidentieel debat

Donald Trump reageert op boegeroep tijdens een vorig tv-debat © REUTERS

Donald Trump zei zelf eerst dat hij "wellicht niet" zou deelnemen aan het debat. Het was, zei hij "bye bye. Iemand moet de volwassene zijn".

Minuten later preciseerde zijn campagneleider Corey Lewandowski dat Trump "definitief" niet zal deelnemen aan het debat. En nog wat later kwam er een officiële mededeling van Trump: "Hij zal niet deelnemen aan het Fox News debat. Hij zal daarentegen in Iowa een fundraiser voor veteranen organiseren, die zo gruwelijk behandeld worden door onze politici die allemaal praat zijn en geen actie". Er wordt in de Amerikaanse pers over gespeculeerd of Trump die fundraiser gelijktijdig met het debat uitgezonden zal krijgen.

Trump had in de loop van de dag een enquête gehouden onder zijn Twitter-volgers, die hem met een kleine meerderheid (52 tegen 48 procent) aan het debat wilden laten deelnemen.

'Wijsneus-communiqué'

Daarop had Fox News een meer dan ironische mededeling verspreid: "We leerden uit een geheime bron dat de Ayatollah en Poetin allebei van plan zijn Donald Trump onfair te behandelen als ze hem ontmoeten nadat hij president is geworden - een schandelijke bron vertelt ons dat Donald Trump zijn eigen geheim plan heeft om zijn kabinet te vervangen door zijn Twitter-volgers om uit te maken of hij naar die ontmoeting moet gaan".

Dat was blijkbaar de spreekwoordelijke druppel.

Trump noemde het tijdens zijn persontmoeting "een wijsneus-communiqué" van Fox. "Ik ben naar Iowa gekomen voor het debat maar als ze het wijsneus-communiqué uitsturen dat een PR-persoon, in samenwerking van (Fox-baas) Roger Ailes, heeft opgesteld - toen zei ik bye bye".

Maandag had Fox News al een iets minder ironische mededeling verspreid:

"Vroeg of laat zal Donald Trump, zelfs als hij president wordt, moeten leren dat hij journalisten niet kan uitkiezen - het verbaast ons dat hij zo'n schrik heeft om ondervraagd te worden door Megyn Kelly".

Vrouwenhaat

In de voorbije maanden heeft de verhouding tussen Trump en Fox News, de conservatieve nieuwszender bij uitstek, een zigzagbeweging gemaakt, met geregelde episodes van afstoting en toenadering.

De verhouding belandde op een dieptepunt nadat Megyn Kelly Trump tijdens het eerste debat, in augustus, had gevraagd naar de vrouwenhaat in zijn uitspraken.

"Je hebt vrouwen die je niet zinnen vette varkens genoemd, slonzen, honden en wanstaltige dieren", zo begon ze een vraag.

"Alleen Rosie O'Donnell", probeerde Trump te grappen, verwijzend naar een uitgesproken tv-ster.

Megyn Kelly, de nieuwe ster van Fox News

Megyn Kelly, de nieuwe ster van Fox News © REUTERS

Neenee, aldus Kelly, "je vertelde een deelneemster aan Celebrity Apprentice hoe mooi het zou zijn om haar op haar knieën te zien. Is dat het temperament van een man die we als president willen verkiezen?"

Trump repliceerde dat hij en het land last hebben van politieke correctheid. "Ik heb eerlijk gezegd geen tijd voor totale politieke correctheid. En om eerlijk te zijn, dit land heeft ook geen tijd".

Naderhand leek Trump de harde vragen te wijten aan menstruatiepijnen bij Kelly. "Er kwam bloed uit haar ogen", zei Trump op CNN. "en uit waar het ook is".

Voor het debat van donderdag had Trump gevraagd dat Kelly, die hij al een bimbo, en een derdeklas journaliste heeft genoemd, zou geweerd worden. Er was volgens hem een belangenconflict, gelet op hun onderlinge verhouding. Fox ontkende dat er een belangenconflict was en weigerde Kelly te weren.

De presidentiële debatten lokten tot dusver tot 24-25 miljoen kijkers. Volgens Trump is hij de grote aantrekkingspool voor die kijkers, en zal Fox in zijn afwezigheid een groot verlies aan advertentieinkomsten lijden.

"In tegenstelling tot de domme, hogelijke incompetente lui die ons land naar de afgrond voeren, weet mijnheer Trump wanneer het tijd is om op te stappen", aldus zijn mededeling.

Vraag is hoe kiezers op zijn afwezigheid zullen reageren - als Trump bij zijn voornemen blijft.

Onze partners