Donald Trump wil VS-grenzen sluiten voor alle moslims

07/12/15 om 23:30 - Bijgewerkt op 08/12/15 om 06:01

In een mededeling pleit de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump voor een "totale en algehele stop op moslims die de VS binnenkomen" in afwachting van een evaluatie van de situatie.

Donald Trump wil VS-grenzen sluiten voor alle moslims

Donald Trump © REUTERS

Hij heeft zelf de mededeling nog niet gepreciseerd. De titel luidt: 'Verklaring van Donald Trump over hoe moslimmigratie te voorkomen', wat er op leek te wijzen dat de maatregel bedoeld was voor potentiële migranten of asielzoekers. Maar volgens de campagnemanager van Trump, Corey Lewandowski, zal "iedereen" onder het inreisverbod vallen, ook toeristen die moslim zijn.

Volgens zijn mededeling wil de Republikeinse presidentskandidaat een "totale en algehele stop op moslims die de VS binnenkomen" tot "de vertegenwoordigers van dit land kunnen uitmaken wat er aan de hand is".

Trump betoogt in het communiqué dat onderzoeken uitwijzen dat vele moslims Amerikanen haten, en dat vele moslims ook de sharia genegen zijn. "Zonder in te gaan op de verschillende peilingen, is het voor iedereen wel duidelijk dat deze haat alle begrip overstijgt. Waar deze haat vandaan komt en waarom die er is, moeten we bepalen. In afwachting dat we zicht krijgen op het probleem, en op de dreiging die ervan uitgaat, mag ons land niet het slachtoffer worden van gruwelijke aanvallen door mensen die alleen in jihad geloven, en die geen redelijkheid hebben of respect voor menselijk leven".

Het Witte Huis reageerde snel en noemde het voorstel "on-Amerikaans". "Vrijheid van religie is in de grondwet opgenomen", aldus Ben Rhodes, een naaste medewerker van de president. Hij zei op CNN dat voorstellen zoals dat van Trump voedsel geven aan jihadisten die "de indruk willen geven dat er een oorlog gaande is tussen de VS en de islam".

De meeste Republikeinse presidentskandidaten hebben een afwijzende reactie via Twitter gedeeld. onder wie Jeb Bush en John Kasich. Lindsey Graham riep al zijn mede-presidentskandidaten op dit voorstel te veroordelen.

In zijn mededeling verwijst Trump naar peilingen van Pew, en naar het Center for Security Policy, dat zou hebben vastgesteld dat "25 procent van gepeilden het ermee eens was dat geweld tegen Amerikanen in de VS gerechtvaardigd was als deel van de globale jihad, en dat 51 procent vindt dat Amerikanen de keus moeten hebben om onder de sharia te leven".

Pew is een gedegen instelling (van die peilingen geeft Trump geen details) maar het Center for Security Policy staat onder leiding van Frank Gaffney Jr., die in een rapport van de toonaangevende onderzoeksgroep naar haatpredikers in de VS, het Southern Poverty Law Center, wordt omschreven als "gegrepen door paranoïde fantasieën over moslims die het westen van binnenuit vernietigen." Volgens nieuwssite The Daily Beast zijn er twijfels over het wetenschappelijk karakter van zijn peilingen.

'Dood'

The New York Times vroeg een woordvoerder van Trump om nadere uitleg over zijn mededeling, en die uitleg bestond uit één woord: "Dood". Dood was de aanleiding voor de mededeling.

Trumps communiqué komt minder dan een dag nadat president Barack Obama vanuit het Witte Huis de Amerikanen toesprak. In zijn rede had de president de Amerikanen opgeroepen tot eensgezindheid, na de aanslagen in Parijs en San Bernardino. Hij vroeg hen niet met moslimhaat te reageren op die recente aanslagen. Haat is volgens hem juist wat is wat IS wil bereiken.

Trump reageerde op Twitter laatdunkend op de toespraak van Obama.

Sinds de aanslagen in Parijs is Trump in de peilingen fors vooruitgegaan. Haalde hij zijn vroege voorsprong via aanvallen tegen illegale Mexicanen, dan heeft hij het de voorbije weken vooral over de dreiging die van moslims uitgaat. Hij stelde maatregelen in het vooruitzicht "waar we een jaar geleden niet aan durfden te denken", zoals het sluiten van radicale moskeeën en een register voor (radicale of alle) moslims, zodat ze effectiever in de gaten gehouden kunnen worden. Zondag stelde hij voor om "achter de families" van IS en terroristen aan te gaan. Hij zei niet te geloven dat familieleden onschuldig zijn en van niets op de hoogte.

Trump is niet de enige Republikeinse presidentskandidaat die na Parijs de toon verscherpt.

Ted Cruz, nu tweede in de nationale peilingen op grote afstand van Trump, stelde voor tapijtbombardementen op IS uit te voeren. En Jeb Bush pleitte ervoor christelijke Syrische asielzoekers op te nemen (maar geen moslims).

Op dit ogenblik heeft de zakenman geen politiek mandaat. Maar dat hij op goed anderhalve maand van de eerste voorverkiezing minstens 10 procent voorligt op zijn dichtste belager, maakt zijn uitverkiezing tot Republikeins presidentskandidaat met de dag minder onwaarschijnlijk.

Onze partners