Donald Trump wil tientallen miljarden meer uitgeven aan het leger, en binnen 30 dagen plan hebben om IS te verslaan

Donald Trump © REUTERS
Rudi Rotthier

Donald Trump wil besparingen op het legerbudget afvoeren, en integendeel fors investeren in schepen en vliegtuigen en tienduizenden extra soldaten. Hij wil binnen de dertig dagen na zijn eedaflegging een plan van de generaals om IS te verslaan maar hij wil ook “meer diplomatie dan vernieling”.

Dat was de teneur van zijn toespraak in Philadelphia, waarin hij een deel van zijn plannen voor buitenlands (militair) optreden voorlegde.

Het doel noemde hij “vrede door kracht” (peace through strength). Daarvoor moeten de besparingen op het leger ongedaan gemaakt worden, en moet in alle geledingen van het leger geïnvesteerd worden. Sinds 2013 geldt tot ongenoegen van vele militairen de regel dat op alle departementen lineair bespaard wordt, ook op Defensie. Trump wil dat het leger aan de besparingen ontsnapt, en dat er meer geld naar het leger kan gaan.

Trump wil onder meer tienduizenden extra soldaten aantrekken (naar een totaal van 540.000), 75 nieuwe schepen voor de zeemacht, en zowat 100 nieuwe vliegtuigen, wat volgens The New York Times het militair budget met maximaal 90 miljard dollar (80 miljard euro) per jaar zal doen toenemen. Trump zelf preciseerde niet hoeveel zijn plannen zullen kosten, en evenmin hoe hij ervoor zal betalen. Verspilling tegengaan, en niet geïnde belastingen innen – waren twee elementen die hij vernoemde als maatregelen om de extra kosten te helpen dekken.

Stampvoetende tegenstanders

De nieuwe investeringen zijn nodig, aldus Trump, omdat de tegenstanders “staan te stampvoeten” om de zwakte van de VS uit te buiten. “We willen afschrikken, conflict vermijden en voorkomen door onmiskenbare militaire kracht”. “In tegenstelling tot mijn tegenstander zal mijn buitenlandse politiek eerder gericht zijn op diplomatie dan op vernieling”.

“Ik stel een nieuw buitenlands beleid voor, dat zich toelegt op het bevorderen van Amerikaans belang en het verminderen van spanningen in de wereld”.

Kritiek op Hillary

Wat het Midden-Oosten betreft, wil hij dat de generaals binnen 30 dagen na zijn eedaflegging een plan voorleggen om Islamitische Staat te verslaan, zowel militair, elektronisch als ideologisch.

Eerder verklaarde hij dat hij meer over IS weet “dan de generaals” en dat hij een eigen, geheim plan tegen IS heeft. Na zijn toespraak preciseerde hij dat hij zijn eigen ideeën naast die van de generaals zal leggen en dan de beste optie zal kiezen.

In zijn toespraak had hij zware kritiek op Hillary Clinton die hij “trigger-happy” (heethoofdig, oorlogszuchtig) en “heel onstabiel” noemde. “Soms leek het erop dat er in het Midden-Oosten geen land was waar Hillary Clinton geen invasie, interventie of regimewissel wilde”.

“Hillary Clintons tussenkomsten in Irak, Libië en Syrië hebben alleen tumult en lijden en dood veroorzaakt”.

Partijlijn

Op vele punten week deze toespraak af of was ze zelfs tegenovergesteld aan wat Trump eerder verklaarde. Zo zei hij niet zolang geleden dat besparingen in het leger moeten kunnen, en dat zelfs meer bespaard zou kunnen worden zonder het leger te fnuiken.

Met zijn toespraak komt hij veel dichter bij de traditioneel Republikeinse pro-legerlijn

Volgens een peiling van NBC heeft Trump een voorsprong bij het leger en bij veteranen. Hij zou 55 procent van de militaire stemmen halen tegen 36 procent voor Clinton.

Cruciale staten, zoals Florida, Virginia en North Carolina, hebben een grote militaire aanwezigheid, met zowel actieve militairen als veteranen. Bij die groepen kunnen extra uitgaven voor het leger goed vallen.

Met zijn aanvallen op de oorlogslust van Clinton speelt Trump in op de kritiek die de Democratische rivaal Bernie Sanders tegen haar formuleerde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content