Donald Trump, superrijke blunderkampioen wordt (wellicht) presidentskandidaat

Donald Trump, vorige maand, tijdens de Freedom Summit © REUTERS
Rudi Rotthier

‘Om 11 uur: Maak Dit Land Opnieuw Groot’. Met deze tweet maakte vastgoedmagnaat Donald Trump zijn volgelingen warm voor zijn presidentskandidatuur, die hij wellicht, met het tijdsverschil, vandaag om 17 uur Belgische tijd zal starten. Ter voorbereiding is al een controverse ontstaan over zijn rijkdom.

Donald Trump, net 69 geworden, dacht er al enkele keren aan om, als Onafhankelijke of Republikein, deel te nemen aan de presidentsverkiezingen. In 1988 en 2000 werd het niets. In 2012 stapte hij uit de race omdat hij toch ‘meer gebeten’ is door zakendoen dan door politiek. ‘Ik had makkelijk van Obama kunnen winnen’, verklaarde hij naderhand.

Tussen Obama en hem botert het al langer niet. Trump had Obama vijf miljoen dollar beloofd als Obama zijn geboortecertificaat zou tonen. Hij ging ervan uit dat Obama niet in de VS geboren was en dus wettelijk niet in aanmerking kwam voor het presidentschap. Obama produceerde het geboortecertificaat zonder dat het Trump een cent kostte, maar die was en is niet overtuigd.

‘Obama is incompetent en een slecht mens’, zei hij ooit.

‘You’re fired’

Donald Trump is bekend van de korte zinnen en de korte gedachten. Zijn meest bekende zin, eindeloos herhaald in het tv-programma The Apprentice (en afgeleide Celebrity Apprentice) is ‘You’re fired’, je bent ontslagen. Dat programma, een soort realityshow voor zakenlui in spe, met als eerste prijs een stage bij Trump, is maar een van de vele nevenactiviteiten van de immobiliënman Trump.

Hij exploiteert casino’s, golfterreinen, hotels, flattorens. Hij organiseert een miss-verkiezing, Miss Universe. Bijna alles wat hij voortbrengt, draagt zijn naam. Je kunt onmogelijk iemand vinden die hem liever ziet dan Trump zelf.

Zijn sleutelwoorden zijn ‘geld’, ‘rijk, ‘winnen’, en dat zakelijk genie wil hij toepassen op de overheid. Hij wil, ten gronde, de overheid organiseren als een bedrijf.

Fortuin

De eerste controverse van zijn presidentskandidatuur is zijn geld. Hij zal volgens de Amerikaanse pers aankondigen dat hij ruim 9 miljard dollar ‘waard’ is, zo’n 8 miljard euro. Het zakenblad Forbes daarentegen schat zijn ‘waarde’ op iets meer dan 4 miljard dollar, iets minder dan de helft. Hijzelf heeft laten weten dat het een ‘verrassend’ getal wordt, ‘veel hoger’ dan algemeen gedacht. Wat doet het ertoe? Trump wil succes uitstralen, en succes meet hij in centen. Hij wil zijn kiezers overbluffen en rijkdom in het vooruitzicht stellen.

Donald Trump, te gast bij tv-show Saturday Night Live
Donald Trump, te gast bij tv-show Saturday Night Live© REUTERS

Trump schreef, zegt hij zelf, het bestverkochte boek over zakendoen, The Art of the Deal. Hij is ook weer naar eigen zeggen de meest succesvolle persoon die ook presidentskandidaat wordt, hij wordt de rijkste presidentskandidaat ooit, en is wellicht onverkiesbaar. In de peilingen zit hij in ieder geval diep. In onwetenschappelijke peilingen op nieuwssites zeggen ongeveer drie deelnemers op vier dat ze ‘nooit’ op hem zullen stemmen.

Waarom hij toch meedoet?

Wie zal het zeggen? Misschien heeft zijn ego de ultieme prijs nodig. Misschien denkt hij echt dat het land hem nodig heeft. Misschien is het, zoals in het verleden, een publiciteitsstunt en komt hij naderhand met een nieuw product/initiatief. Misschien gelooft hij echt in zijn winstkansen.

In The New York Times vroeg een columniste zich af of die grote mededeling die hij in het vooruitzicht stelt niet gewoon een heel onverwachte kandidaat voor Celebrity Apprentice is, genre Caitlyn Jenner.

Blunders

In het verleden was Trump niet zo trefzeker in politieke interviews.

Voorbeeld. In 2011 werd hij geïnterviewd door ABC. Hij had wel wat te zeggen over de toen gestegen olieprijzen. De VS moesten hun leger inzetten om de olieprijzen weer te doen dalen, argumenteerde hij. Als hij president was, zou het zo gaan, hij zou de Saudi’s en zo militair onder druk zetten en bedreigen tot zolang ze de olieprijs niet zouden laten zakken. ‘Ik kijk hen in de ogen en zeg: “Kerels, jullie hebben een pretje gehad. Maar dat is nu voorbij”.’

Ook stelde hij voor dat de VS, om voor de Irakoorlog te betalen, enkele olievelden zouden overnemen.

De verbaasde interviewer: ‘Je wilt een olieveld stelen?’

Trump: ‘Neem me niet kwalijk. Je steelt niets. Je neemt – we geven ons ons eigen geld terug’.

Andere buitenlanduitschuiver van Trump, dit keer uit 2010, en op tv-zender Fox News.

‘Wat uit China komt, valt na anderhalf jaar uit elkaar. Het is tuig’.

Bleek dat zijn eigen kledinglijn grotendeels in China wordt vervaardigd.

Dit jaar lanceerde hij een snel weer verwijderde tweet over Hillary Clinton: ‘Als ze haar echtgenoot niet kan bevredigen, hoe kan ze dan het land bevredigen?’

Hair Force One

Er zijn erger dingen.

Er wordt, zoals wel vaker in de vastgoedsector, gespeculeerd over de zakenpraktijken.

Dat onderdeel van zijn zakenimperium waarin het gokken is ondergebracht, is al drie keer in vereffening geweest.

In 1990 had hij met zijn immobiliënactiviteiten voor vier miljard dollar schuld. Hij is een paar keer door banken gered, volgens sommigen door oude vrienden van zijn vader, die ook in de vastgoedsector zat, hij heeft soms onderdelen van zijn bedrijf verkocht of failliet laten gaan, maar hijzelf is nooit persoonlijk bankroet verklaard.

Trump is misschien nog meest van al bekend omwille van zijn haar.

Hijzelf beweert dat het allemaal natuurlijk gegroeid is, maar alle anderen gaan uit van een vreselijk ingewikkelde procedure om een kalend hoofd te verbergen. Zijn haar is vergeleken met allerlei diersoorten.

Het ziet er niet uit, en het is al jarenlang voer voor komieken.

‘Donald Trump denkt eraan naar het presidentschap te dingen’, aldus Jimmy Kimmel. ‘Ik neem aan dat iemand die met zijn haarstijl wegkomt, alles aankan’.

En nog eens Kimmel: ‘Als hij president wordt, doet hij het presidentieel vliegtuig een pruik om en noemt het Hair Force One‘.

‘Donald Trump heeft een grandioze campagneslogan’, aldus David Letterman voor hij afscheid nam: ‘Een complexe wereld vergt complex haar’.

Of Conan O’Brien: ‘Critici zeggen dat het illegal is voor Donald Trump om campagne te voeren voor het presidentschap en tegelijk een tv-show te hebben. Het is ook illegaal om president te worden als je haar niet in dit land geboren is’.

En dan, los van het haar, nog eens Letterman: ‘Donald Trump zegt dat hij het moe is dat de rest van de wereld lacht met de VS. Met president Trump wordt dat in elk geval anders’.

Partner Content