Donald Trump op Conventie: half rechtspopulist, half Bernie Sanders

22/07/16 om 08:35 - Bijgewerkt om 08:34

Tijdens zijn lange slottoespraak op de Republikeinse Conventie mikte Donald Trump op 2 paarden: enerzijds wierp hij zich op als de nationalist die het eigenbelang van het land voorop zou stellen en Law and Order zou herstellen. Van de andere kant stelde hij zich aan de kant van ontslagen arbeiders en werkende vrouwen.

De Conventie was er een die begon met hindernissen en die zo eindigde.

Bij het begin was er rebellie van anti-Trump-Republikeinen en plagiaat van mevrouw Trump, aan het einde lekte de slottoespraak en viel het internet uit.

Dat lek deed de toespraak van Donald Trump bij de nieuwssite Politico belanden. Ze was door iemand binnen de Republikeinse partij doorgespeeld aan een pro-Hillary Clinton SuperPAC. Die SuperPAC deed er Politico een plezier mee. Politico zelf noemde het een ontwerp van speech, maar het bleek van begin tot einde, op enkele woorden na (die Trump wellicht improviseerde) de definitieve versie.

Er hing veel af van de toespraak, die de partij moest verenigen, na de rebellie en de kritiek van Ted Cruz, en die tegelijk Onafhankelijken en Democraten moest bereiken.

Of dat helemaal lukte, valt af te wachten.

De speech hamerde op enkele vaste thema's van Trump, altijd zonder specifieke invulling, zonder becijfering en zonder tijdslijn.

Hij noemde zichzelf de kandidaat van Law and Order.

"Ik heb een boodschap voor jullie: de misdaad en het geweld die ons land vandaag treffen, zullen weldra, en ik bedoel heel weldra, tot het verleden behoren. Te beginnen op 20 januari 2017 (de dag dat de nieuwe president aantreedt) zal de veiligheid worden hersteld".

Law and Order kondigde hij aan tegen illegale migratie, tegen criminaliteit in het algemeen, tegen geweld dat de politie treft, tegen terrorisme.

'Versla haar in november'

Op al die punten, zei hij, staat Hillary Clinton voor het tegenovergestelde. Obama, argumenteerde hij, zal zich intussen wel beklagen dat hij haar de leiding gaf van zijn buitenlands beleid. IS kon ontstaan terwijl Clinton minister was.

'Dat is de erfenis van Hillary Clinton: dood, vernieling, terrorisme en zwakte. Maar Hillary's erfenis hoeft niet de erfenis van dit land te zijn".

"Americanisme, niet globalisme, wordt ons credo. Zolang we geleid worden door politici die Amerika niet op de eerste plaats zetten, zijn we ervan verzekerd dat andere landen Amerika niet met respect zullen behandelen".

Sluit haar op, riepen de delegates herhaaldelijk. Trump leek ze met een handgebaar te sussen: "Laten we haar verslaan in november". Hij gebruikte geen enkele keer zijn anders gebruikelijke naam voor Clinton: Lyin Hillary. En toen een betoger een spandoek ontvouwde ("Bruggen, geen muur"), bleef hij onverstoorbaar tot de manifestant weggeleid was. Dit was een gekuiste versie van Trump, bedoeld voor het heel groot publiek dat zo'n slottoespraak bekijkt.

Bernie Trump, Donald Sanders

Het andere aspect - Trump als de plaatsvervanger van Bernie Sanders - was het meest spectaculair aanwezig in de aankondigende toespraak van dochter Ivanka. Zij zei dat de grootste discriminatie niet langer in het geslacht van de werknemer schuilt, maar in het hebben van kinderen door vrouwen. Daarom, kondigde ze aan, zou haar vader ervoor zorgen dat er betaalbare en kwalitatief hoogstaande kinderopvang beschikbaar zou zijn. Haar vader zou zorgen voor gelijk loon voor gelijk werk, aldus Ivanka.

Trump zelf beloofde miljoenen banen voor Amerikanen. Hij zou zich ontfermen over de ontslagen fabrieksarbeiders, over de arme zwarten, over mensen die zich over het algemeen niet vertegenwoordigd en niet gehoord voelen. "Ik ben jullie stem", zei hij over die arbeiders en over buurten die verpauperd zijn nadat de industrie is weggetrokken.

Hij noemde Sanders bij naam, om het inzicht van Hillary in oorlogsaangelegenheden te bekritiseren, maar ook om te zeggen dat hij het punt zou realiseren dat Sanders het meest ter harte ging: het opzeggen of heronderhandelen van de handelsverdragen. "Miljoenen Democraten" zullen dit jaar op de Republikeinse presidentskandidaat stemmen, beloofde hij.

Ook op een ander punt ging hij een eind in de richting van Sanders: met hem zou de studieschuld van studenten aangepakt worden. Er zou geïnvesteerd worden in infrastructuur.

En: "Bij elke actie die ik onderneem, zal ik mezelf afvragen: maakt dit het leven beter van jonge Amerikanen in Baltimore, Chicago, Detroit, Ferguson, die evenveel recht hebben op hun dromen als elk ander kind in dit land?"

Voor een ander soort publiek (en zonder becijferingen) beloofde hij dan weer belastingverlaging.

Hij beloofde tussendoor ook dat hij de LGBTQ-burgers zou beschermen "tegen het geweld en de verdrukking van een hatelijke buitenlandse ideologie". En toen er applaus volgde: "Ik moet zeggen, als Republikein: het is zo goed jullie te horen juichen voor wat ik net gezegd heb".

De toespraak, grotendeels volgens scenario voorgelezen, duurde ongeveer 75 minuten, en werd geregeld door applaus onderbroken. Meer applaus voor dingen als de muur aan de grens met Mexico en de beteugeling van illegale migratie dan voor de sociale voorstellen, en al bij al geen uitzinnig applaus en eens de ballonnen uit de nok van de arena waren bevrijd een snel afdruipend publiek.

CNN enquêteerde tijdens de toespraak de reacties en bij een publiek dat uit iets meer Republikeinen bestond toonde 57 procent zich positief over de toespraak, 18 procent gematigd positief en 24 negatief.

Onze partners