Donald Trump ontslaat campagnemanager na tegenvallende peilingen

21/06/16 om 03:38 - Bijgewerkt om 05:36

Onder druk van zijn familie, van geldschieters, van partijbonzen en van tegenvallende peilingen heeft presidentskandidaat Donald Trump zijn campagneleider Corey Lewandowski ontslagen. Lewandowski werd meteen door het veiligheidsteam uit Trump Tower geëscorteerd.

Donald Trump ontslaat campagnemanager na tegenvallende peilingen

Corey Lewandowski, gewezen campagneleider van Donald Trump © REUTERS

Corey Lewandowski had maandagochtend nog contact gelegd met pers en medewerkers, toen hij telefonisch van Donald Trump te horen kreeg dat hij ontslagen was. Hij werd terstond uit zijn kantoor in Trump Tower gesloten, en uit het gebouw geleid door veiligheidsagenten. Dat is de regel als er bij Trump ontslagen vallen, aldus Lewandowski zelf.

Dat een campagnemanager ontslagen wordt tussen de voorverkiezingscampagne en de presidentscampagne na de nominatie, is niet ongewoon. Corey Lewandowski was de centrale figuur (naast en onder Trump) van de voorverkiezingen. Hij was de spil van een klein en een goedkoop team, dat de nominatie verzekerde. Hij was vijf maanden voor Trump zijn kandidatuur verklaarde in de dienst gekomen, en was binnen de campagne de grote pleitbezorger van de theorie dat Trump Trump moest kunnen zijn.

De voorbije weken is die theorie in toenemende mate in vraag gesteld, omdat Trump, Trump zijnde, nogal wat blunders heeft begaan. Hij ging obsessioneel te keer tegen de rechter in de zaak van Trump University die hij als "Mexicaan" betitelde, hoewel de man in 1951 in de VS is geboren (uit Mexicaanse ouders). Hij suggereerde dat president Obama sympathie had voor IS of voor terroristen. Hij bande de Washington Post van zijn meetings, na Politico, The Daily Beast en de Des Moines Register.

Hij stelde na de aanslag in Orlando als mogelijke oplossing voor dat nachtclubgangers een verborgen wapen zouden meenemen. Zelfs de wapenlobby distantieerde zich van die suggestie. Het vermengen van wapens en alcohol is geen goed idee, aldus de National Rifle Association (NRA). In een tweet preciseerde Trump dat hij wapens voor veiligheidspersoneel aan nachtclubs bedoelde, terwijl dat in zijn oorspronkelijke uitspraak toch anders klonk.

Duik in de peilingen

Dat zijn enkele uitschuivers. Trump heeft er ergere gemaakt.

Volgens de recentste nationale peilingen ligt hij een eind achterop bij zijn Democratische rivaal Hillary Clinton, 12 procent volgens één peiling, 7 procent volgens een andere. Een maand geleden stonden ze statistisch gelijk.

Of Trumps terugval met die uitschuivers te maken heeft, dan wel met de lauwe tot vijandige manier waarop andere Republikeinen over Trump praten, is niet duidelijk. Tijdens het weekend wilde de hoogste verkozen Republikein, Paul Ryan, speaker in het Huis van Afgevaardigden, zijn afgevaardigden niet aanmoedigen om Trump te ondersteunen. Meer: hij wilde niet aangeven of hij als gewoon parlementslid zelf wel Trump zou ondersteunen. "Het is gecompliceerd", zei hij.

Bij dat alles is er ook groot wantrouwen van het bedrijfsleven, dat verre van enthousiast is om geld voor Trumps campagne boven te halen, en dat bovendien massaal wegblijft van de Republikeinse conventie in Cleveland. Klassieke sponsoren als Coca-Cola en Apple hebben hun steun ingetrokken.

Dat alles is niet noodzakelijk slecht voor Trump, die graag als de outsider beschouwd wordt - als de eenling tegen de rest van de wereld, en die zelfs even zei dat hij het ook zonder de partij kan.

Logistieke achterstand op Clinton

Wat de naaste omgeving van de kandidaat, zijn familie, erger vindt, is dat de campagne ter plekke trapt. Hillary Clinton voert volop campagne in 'swing states', staten die in de balans liggen tussen de twee partijen, en heeft er deze maand 23 miljoen dollar uitgegeven aan advertenties. Ondertussen heeft de Trumpcampagne 0 dollar uitgegeven en in die staten geen campagne gevoerd.

De New York Times meldt, op basis van officiële gegevens, dat de Trumpcampagne 1,3 miljoen dollar in kassa heeft, 41 miljoen minder dan Clinton. De Trumpcampagne heeft 70 mensen in dienst, tegen 700 voor Clinton.

Ook dat is niet noodzakelijk slecht. Het kleine team werkte goed tijdens de voorverkiezingen, het "goedkoop" campagne voeren leverde toen de overwinning op. Maar steeds meer mensen binnen de Republikeinse partij en ook binnen de campagne maken zich zorgen. Dat Trump op vijf maanden van de verkiezingen in meerdere cruciale staten nog niets in gang gezet heeft, is een van die dingen die zorgen baren.

Familieraad

Volgens de Amerikaanse pers heeft de Trumpfamilie zondag een beraad gehouden en is daar beslist dat Lewandowski moet gaan.

Trump hield hem in maart de hand boven het hoofd toen Lewandowski een journaliste hardhandig bij de kandidaat weghield. Er kwam een gerechtelijk onderzoek maar de klacht tegen Lewandowski werd niet weerhouden.

Lewandowski zou ook te bruut en te dreigend omgegaan zijn met potentiële geldschieters. Ook volgens Trump zelf, schrijft New York Magazine, zou Lewandowski te weinig suggesties gehad hebben om de campagne in een hogere versnelling te krijgen.

De familie, en dan met name dochter Ivanka en haar echtgenoot, zou (volgens eensluidende perslekken) een meer gestroomlijnde campagne bepleit hebben, en een meer gedisciplineerde kandidaat, die in plaats van ter plaatse te trappelen en over een rechter te klagen, bijvoorbeeld het buitenlands beleid van Clinton zou aanpakken.

De feitelijke campagneleider is volgens de Amerikaanse pers nu Paul Manafort, een man die behalve campagnes van Republikeinen ook campagnes van buitenlandse dictatoren heeft begeleid, onder meer die van de Filipijnse sterke man Ferdinand Marcos, voor die in 1986 door een revolutie van de macht werd verdreven.

Onze partners