Donald Trump nu wel gewonnen voor hogere belastingen rijken

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump spreekt nu wel zijn steun uit voor een hoger minimumloon. © REUTERS

De enige overblijvende Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump staat niet langer weigerachtig tegenover hogere belastingen voor de rijkste Amerikanen. Daarnaast spreekt hij zich nu ook uit als voorstander van een hoger minimumloon.

Donald Trump deed de opvallende uitspraken zondag in een interview met het Amerikaanse NBC. “Ik denk eerlijk gezegd dat de belastingen omhoog zullen gaan voor de vermogenden”, zegt de Republikeinse presidentskandidaat. “Als het op onderhandelen aankomt, ben ik minder bezorgd om de rijken dan om de middenklasse.”

Volgens de Britse krant The Independent komt hij zo terug op zijn belastingplan, dat er oorspronkelijk erop gericht was om de rijkste Amerikanen net nog meer vrij te stellen van belastingen.

U-bocht

Een hoger minimumloon was voordien ook uit den boze voor Trump, omdat het nefast zou zijn voor de concurrentiekracht van de VS tegenover andere landen. Ook daar lijkt hij nu een U-bocht te maken. “Ik weet niet hoe je kunt rondkomen met 7,25 dollar per uur”, vertelde Trump aan NBC. “Mensen zouden meer moeten krijgen, want nu is het een heel laag bedrag.”

Toch wil hij de beslissing over de hoogte van het minimumloon overlaten aan de staten: “niet alleen landen beconcurreren elkaar, maar ook de Amerikaanse staten.”

Trump heeft zelf ook nog toe dat hij op die manier sterk afwijkt van de positie die hij daarover voordien innam: “Het is zeker een verandering. Maar ik ben daar ook toe bereid, want je hebt flexibiliteit nodig. Ik zal er voor zorgen dat bedrijven zich terug in dit land vestigen, waardoor mensen zelfs veel meer dan 15 dollar zullen verdienen.”

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat Trump op zijn stappen terugkeert. Zo kreeg hij al veel kritiek omdat hij gezegd had dat vrouwen gestraft moeten worden als ze abortus plegen. Nadien kwam hij daarop terug door te zeggen dat alleen de aborteur moet worden gestraft en niet de betrokken vrouw.

Ook op vlak van wapenbezit wijzigde de presidentskandidaat zijn discours. In het jaar 2000 nam hij nog een gematigde positie in en bekritiseerde hij de partijgenoten die ‘de wapenlobby achterna liepen’, maar vorig jaar gaf hij dan weer aan dat hij ‘vol achter het tweede amendement (op wapenbezit) staat’.

Eensgezindheid

De zakenman heeft een gebrek aan steun binnen de Republikeinse partij, maar in hetzelfde interview met NBC is Trump van mening dat de eenheid in zijn partij geen absolute noodzaak is om de presidentsverkiezingen te winnen in november: “Het zou beter zijn als we eensgezind zijn, maar het is niet noodzakelijk.”

Volgens de Britse krant The Guardian hadden velen nochtans de verwachting dat Trump de toenadering zou zoeken met zijn partijgenoten, maar Trump vindt dat het initiatief van hen moet komen. Overigens heeft de presidentskandidaat altijd de overtuiging gehad dat zijn presidentschap zowel de Republikeinse partij als de natie zou verenigen.

Toch kan een gebrek aan steun binnen de partij hem ook zuur opbreken, omdat het hem zo minder partijfondsen kan opleveren om zijn campagne te financieren. Volgens The Guardian zal Hillary Clinton dat zo’n één miljard dollar opleveren en daar zou zelfs Trump, in zijn eentje, moeilijk tegenop kunnen. (RDC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content