Donald Trump noemt Mexicaanse president 'een vriend', verdedigt grensmuur (maar de betaling blijft een probleem)

31/08/16 om 23:46 - Bijgewerkt op 01/09/16 om 01:41

Na een ontmoeting met de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto heeft Donald Trump de president omschreven als "een vriend". De twee bespraken onder meer de grensmuur, die Trump op kosten van Mexico wil laten bouwen.

Donald Trump noemt Mexicaanse president 'een vriend', verdedigt grensmuur (maar de betaling blijft een probleem)

Donald Trump met de Mexicaanse krant Enrique Peña Nieto © REUTERS

De Mexicaanse president had beide Amerikaanse presidentskandidaten vrijdag voor een bezoek uitgenodigd. Donald Trump ging heel prompt op de uitnodiging in, tot ontsteltenis van velen aan beide zijden van de grens.

Donald Trump en Enrique Peña Nieto kampen met een gelijkaardig probleem: slechte peilingen. De Mexicaanse president zit rond 23 procent positieve en enigszins positieve reacties bij zijn landgenoten. Trump is in Mexico nog veel minder populair: al naargelang de peiling vindt hij bij 2 tot 7 procent van de Mexicanen enige sympathie. Ook in de VS scoort hij laag bij Spaanstaligen en andere minderheden.

Vele Mexicanen, en minstens twee voorgangers van Enrique Peña Nieto, vonden dat de president de Republikeinse presidentskandidaat nooit had mogen uitnodigen. Ex-president Vicente Fox verklaarde dat Trump de president misbruikt om zijn tanende populariteit weer op te vijzelen. In het verleden vergeleek de huidige president de retoriek van Trump met die van Hitler en Mussolini. Trump heeft zoals bekend (illegaal) migrerende Mexicanen onder meer "verkrachters" genoemd.

Na afloop van een gesprek van een uur hadden de twee het over een "open en vrijmoedig, constructief" gesprek.

De Mexicaanse president verwees in dat gesprek, zei hij na afloop, naar de wederkerigheid van het grensprobleem, met drugsgeld en wapens die vanuit de VS naar Mexico gesmokkeld worden richting kartels, die amok maken in Mexico. "Ook al zijn we het niet over alles eens", aldus Enrique Peña Nieto, is er toch hoop dat we kunnen samenwerken. Hij zei ook, in een impliciete kritiek op Trump, dat "Mexicanen eenieders respect verdienen".

Welles-nietes over betaling van de muur

Een gematigd klinkende Trump, die een tekst aflas, had lof voor Mexicanen in Mexico en in de VS. Hij noemde Mexicaans-Amerikanen "onberispelijk", "spectaculaire, hardwerkende mensen".

Maar het was niet allemaal stroop. Hij gaf tijdens een korte persontmoeting aan dat hij onder meer de bouw van zijn muur had verdedigd, en het "soeverein recht" van de VS om zo'n muur te bouwen. De betaling van de muur was volgens hem niet ter sprake gekomen: "Dat zal later besproken worden". De Mexicaanse president verklaarde volgens het persagentschap Reuters later aan plaatselijke journalisten dat hij tijdens het onderhoud duidelijk gemaakt had dat Mexico niet voor zo'n muur zal betalen. Hij beklemtoonde dat ook in een tweet: "Bij het begin van het gesprek met Donald Trump heb ik verklaard dat Mexico niet voor de muur zal betalen". Hij corrigeerde Trump echter niet toen die tijdens de persontmoeting verklaarde dat het onderwerp niet was aangesneden.

Trump probeerde een bredere aanpak te schetsen. Hij hamerde op een heronderhandeling of dan toch bijsturing van NAFTA, het vrijhandelsakkoord met Mexico en Canada. Dat akkoord kwam volgens hem Mexico "veel meer ten goede" dan de VS. Maar hij probeerde ook te argumenteren dat zowel Mexicanen als Amerikanen recht hebben op een hoger loon, en dat ze een gezamenlijk belang hebben om banen en industrieën in het continent te houden en niet te laten weghalen naar Azië.

Het bezoek aan de president was, gaf een Trump-campagnelid volgens CNN toe, in de eerste plaats een fotomoment.

Dat moment kwam er enkele uren voor hij zijn gedetailleerd plan over illegale migratie bekendmaakt.

Terwijl Enrique Peña Nieto ietwat gegeneerd leek weg te kijken, zei Trump dat hij de president voortaan "een vriend" noemt.

Onze partners