Donald Trump lanceert belastingplan: helft van families krijgt ‘Ik win’-formulier en betaalt niets

Donald Trump, tijdens zijn persconferentie in Trump Tower, Manhattan © REUTERS
Rudi Rotthier

Donald Trump, de miljardair-presidentskandidaat, heeft zijn ‘belastingplannen van het gezond verstand’ voorgesteld. De helft van de gezinnen zal geen nationale belasting betalen. Voor de rijken komen er ook lagere lasten maar minder uitzonderingen en aftrekposten.

Wie gedacht had, zoals Donald Trump zelf had gesuggereerd, en zelf tijdens de persconferentie nog verklaarde, dat deze voorstellen de rijken zoals hij harder zouden belasten, en vooral de topverdieners van Wall Street zouden viseren, kwam bedrogen uit.

De Trump-plannen maken het leven van armere Amerikanen weliswaar makkelijker, maar dat gaat niet ten koste van hogere inkomens.

Het nieuws van de dag is dat Trump de groep die geen (nationale) belastingen betaalt drastisch wil vergroten. Individuen die 25.000 dollar (22.500 euro) per jaar verdienen, gezinshoofden die 37.500 dollar verdienen en tweeverdieners met 50.000 dollar inkomen, zullen geen belastingen betalen. Ze krijgen een formulier toegestuurd, één pagina groot, met de boodschap “Ik win”. Dat formulier sturen ze ondertekend terug naar de belastingdienst en klaar is kees.

73 miljoen huishoudens moeten volgens het plan niks betalen. 42 miljoen families betaalden al geen federale belastingen onder het huidige systeem, maar zij moesten nog wel aantonen dat ze onder de belastinggrens vielen wat hen volgens Trump 110 dollar per aangifte kostte, bijvoobeeld ter betaling aan een boekhouder die wel wegwijs raakt in de ingewikkelde belastingcode. De 31 miljoen bijkomende huishoudens zullen gemiddeld per jaar 1.000 dollar aan belastingen uitsparen, plus de moeite en kosten van het indienen van hun belastingen. In al deze gevallen volstaat een ‘Ik win’ formulier, wat ook belastingdienst volgens Trump werk zal besparen.

Drastisch minder lasten voor bedrijven

Er komen in totaal 4 belastingcategorieën, van 0 tot 25 procent. Er worden 3 categorieën geschrapt. Onder meer de huidige topbelasting van 39,5 procent sneuvelt. Naarmate de belastingen hoger liggen, worden minder aftrekposten geduld. Dat wil zeggen dat wie 10 procent belasting betaalt op dat deel de huidige aftrekposten houdt. Wie 25 procent betaalt, kan veel minder dan vroeger aftrekken.

De bedrijfsbelasting gaat van maximum 35 naar maximum 15 procent, waarmee de VS volgens Trump bij de “meest competitieve belastinglanden van de wereld komt”.

Hij schaft de erfenisbelasting af, met het argument dat het gaat om geld waarop al belasting is betaald.

Trump beweerde tijdens de voorstelling dat hijzelf in zijn eigen stelsel meer zou betalen dan in het huidig systeem, maar waarnemers trekken dat in twijfel.

Het voorstel van Trump krijgt in ieder geval brede steun van anti-belasting-activisten zoals Grover Norquist.

De antibelastingorganisatie Club for Growth, die in Iowa campagne voert tegen Trump, is sceptisch en heeft kritiek op een ander onderdeel van het plan: Trump wil in het buitenland verdiend geld voor 10 procent belasten.

Snelle groei

Maar hoe zal Trump, met een belastingplan waarin bijna iedereen minder of niets betaalt, verhinderen dat het al forse begrotingstekort nog verder toeneemt?

In zijn plan haalt Trump enkele punten aan, maar tijdens de persconferentie legde hij vooral de nadruk op één punt: de economie zal onder hem zodanig groeien dat er toch meer inkomsten zijn. De lagere lasten zullen deze groei stimuleren.

Daarnaast wil hij schrappen in overheidsuitgaven, veel halen uit buitenlandse bezittingen van Amerikaanse bedrijven, die ze tegen een tarief van 10 procent kunnen terugbrengen naar de VS, gaten in de wetgeving sluiten, uitzonderingsregelingen beëindigen en de aftrekken beperken tot een ‘redelijk’ bedrag.

Heel veel concreets rond die nieuwe inkomsten en de redelijke aftrekposten bevat het plan niet, en al helemaal niet over de manier waarop grootverdieners van de beurs zullen aangepakt worden. Er wordt wel gezegd dat “speculatieve partnerschappen die niet uitgroeien tot een bedrijf en geen banen creëren” hun huidig belastingsstatuut verliezen.

Behangpapier

Zijn belastingplan komt er op een wat bewogen punt in de campagne van Trump.

Vorige week toonden een aantal peilingen een slinkende voorsprong. Volgens één peiling, van CBS, stond hij nog slechts 1 percentpunt voor op gewezen hersenchirurg Ben Carson. De peilingen fluctueren, maar gaan eerder in dalende lijn voor Trump.

Zondag was hij te gast in het veel bekeken actualiteitsprogramma 60 minutes. De meningen over het optreden van Trump waren verdeeld, maar het programma, waarin ook Vlademir Poetin werd geïnterviewd, haalde 15 miljoen kijkers.

Trump lag in de uitzending vooral onder vuur omdat hij allerlei voorstellen deed zonder dat hij ze concreet maakte. Hij pleitte voor ofwel heronderhandeling ofwel afschaffing van vrijhandelsakkoorden als Nafta. Hij is niet voor Free Trade, maar wel voor Fair Trade, zei hij. En waarom hij zovele portretten van zichzelf aan zijn muur hangen heeft? “Dat is goedkoper dan behangpapier”.

Partner Content