Donald Trump: Hillary Clinton voert ons naar een derde wereldoorlog

Donald Trump tijdens een toespraak op een militaire basis in Florida © REUTERS
Rudi Rotthier

We gaan “in de derde wereldoorlog eindigen over Syrië, als we luisteren naar Hillary Clinton”. Dat zegt de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump in gesprek met het persagentschap Reuters.

In een lang interview over buitenlands beleid, afgenomen door journalisten van Reuters terwijl Donald Trump eieren en worst verorberde in een van zijn golfterreinen in Florida, argumenteerde de zakenman dat het verslaan van Islamitische Staat voor hem een grotere prioriteit is dan het verslaan van de Syrische president Bashar al-Assad.

Hillary Clinton wil ‘no-fly zones’ en ‘safe zones’ inrichten in Syrië, vooral om de burgerbevolking te beschermen.

Trump schaart zich volgens Reuters aan de kant van degenen die vrezen dat het afdwingen van de ‘no-fly zones’, en dus eventueel het neerhalen van Syrische of Russische gevechtsvliegtuigen, tot een escalatie van het geweld zal leiden.

“Je bekampt niet langer Syrië, je vecht met Syrië, Rusland én Iran, oké? Rusland is een kernmacht, met kernwapens die functioneren, als verschillend van andere landen die praten”.

‘Kiezers zullen heel, heel ontgoocheld zijn over partijleiding’

Dat alles heeft hij tijdens de recente debatten gezegd, maar zijn volgende stap in de redenering is nieuw:

“Je gaat in de derde wereldoorlog eindigen over Syrië, als we naar Hillary Clinton luisteren”.

“We moeten ons concentreren op IS. We moeten ons niet focussen op Syrië. Assad komt voor mij op de tweede plaats, na IS”.

Wat dan wel zijn plan is voor de burgeroorlog in Syrië legt hij niet uit.

Trump vraagt zich ook af hoe Clinton, als ze president wordt, zal onderhandelen met de Russische president Vladimir Poetin, die ze zo gedemoniseerd heeft?

Overigens: in 2014, tijdens betaalde en recent door WikiLeaks gelekte toespraken toonde Clinton zelf grote twijfels over het inrichten van no-fly zones, en leek ze afwijzend te staan.

In het gesprek met Reuters gaat Trump ook in op de problemen binnen zijn eigen partij.

Hij vraagt niet, zegt hij, dat speaker Paul Ryan, die hem eerder ondersteunde maar die hem nu weigert te verdedigen, zou aftreden. “Dat wil ik niet zeggen. Maar ik kan alleen dit zeggen: als de leiders van deze partij zich zouden inzetten voor een overwinning, dan kunnen we deze presidentsverkiezing niet verliezen. Ik denk dat de basis heel, heel ontgoocheld is dat de leiders ons niet helpen winnen”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content