Donald Trump geeft openheid van financiën, min of meer: 'Aangifteformulier is te klein voor mijn fortuin'

16/07/15 om 04:04 - Bijgewerkt om 05:29

Presidentskandidaat Donald Trump heeft officieel bij de federale verkiezingscommissie aangegeven hoe groot zijn fortuin is. Maar hij klaagt over de formulieren die niet groot genoeg zijn om zijn fortuin te bevatten.

Donald Trump geeft openheid van financiën, min of meer: 'Aangifteformulier is te klein voor mijn fortuin'

Donald Trump, vorige maand, tijdens de Freedom Summit © REUTERS

De openheid over fortuin is een vereiste voor presidentskandidaten die de hele verkiezingscyclus willen doormaken. Het is ook en vooral een vereiste voor kandidaten die willen deelnemen aan de presidentiële tv-debatten. Op 6 augustus organiseert Fox News het eerste debat tussen Republikeinse presidentskandidaten, en de regel is dat de 10 kandidaten die officieel kandidaat zijn, die het best uit de peilingen komen en die hun inkomsten openbaar gemaakt hebben, aan dat debat mogen deelnemen.

Donald Trump voldoet nu aan de drie vereisten. Hij staat momenteel aan kop van de nationale peilingen, met 17 procent van de Republikeinse kiesintenties, net voor Jeb Bush (die 14 procent haalt). Hij doet zich vooral opmerken met uitspraken tegen Mexicaanse illegalen.

'Meer dan 10 miljard'

Zijn aangifte heeft hij niet publiek gemaakt (de verkiezingscommissie, die heeft bevestigd dat Trump de formulieren heeft ingevuld, maakt de gegevens binnen 30 dagen openbaar), maar in een mededeling geeft de vastgoedmiljardair enige informatie.

Hij heeft, aldus de mededeling, vorig jaar 362 miljoen dollar verdiend (335 miljoen euro). Zijn fortuin is moeilijk te schatten, en het fluctueert met de beurs, maar het wordt volgens de mededeling nu op meer dan 10 miljard dollar geschat (in zijn mededeling staat dat deel in hoofdletters: MEER DAN 10 MILJARD). Dat is alweer een hoop meer dan wat Trump op 16 juni aangaf, toen hij zijn presidentscampagne aankondigde. Toen had hij het over 8,7 miljard. Maar dat was, aldus zijn mededeling, het cijfer van vorig jaar. Forbes, het zakenmagazine, schat zijn fortuin een stuk lager in, op 4,1 miljard dollar.

'50 miljoen of meer'

Met het tv-programma The Apprentice heeft Trump, nog altijd volgens zijn eigen mededeling, in de loop van 14 seizoenen 213,6 miljoen dollar verdiend.

Trump wordt, als zijn eigen cijfers kloppen, de rijkste Amerikaanse presidentskandidaat aller tijden, rijker dan Ross Perot in 1992 en rijker dan Mitt Romney of Steve Forbes. Hij maakt van de mededeling gebruik om een sneer te geven naar de verkiezingscommissie en haar aangifteformulieren.

"Hun formulieren zijn niet geschikt voor een man met mijnheer Trumps gigantische welvaart. Hun vierkantjes laten maar een bepaald aantal cijfers toe. Als een gebouw dat mijnheer Trump bezit 1,5 miljard dollar waard is, wordt het in de aangifte opgenomen als '50 miljoen of meer'."

Volgens The New York Times heeft Trump tot dusver 1,4 miljoen dollar aan zijn campagne uitgegeven. Hij heeft zijn eigen campagne 1,8 miljoen geleend, maar heeft ook, in tegenspraak met eerdere meldingen, schenkingen aanvaard ter waarde van 100.000 dollar.

Trump maakt al lang een erezaak van zijn rijkdom, die vaak in twijfel is getrokken. Tijdens verkiezingstoespraken heeft hij het graag over zijn onmetelijke fortuin. Zijn aanhangers, blijkt uit de peilingen, zitten doorgaans in de lage inkomensgroep.

Onze partners