Donald Trump geeft belastinginformatie niet vrij

Donald Trump © REUTERS
Rudi Rotthier

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump zal zijn belastinginformatie niet bekendmaken voor de verkiezingen van november. Hij zegt aan het persagentschap AP dat wat hem betreft de kiezers niet geïnteresseerd zijn. “Er valt voor hen niets uit te leren”.

De officiële reden die Donald Trump geeft, is dat zijn aangifte wordt onderzocht door de belastingdiensten, en dat het onderzoek wellicht niet zal zijn voltooid voor de verkiezingen in november. Hij zal de gegevens, zegt hij aan Associated Press, ook nadien alleen bekendmaken als zijn advocaten daarmee instemmen.

Met dit alles gaat Trump in tegen een mededeling van begin maart, waarbij hij het vrijgeven van zijn belastinggegevens in een niet te ver perspectief plaatste (“over enkele maanden”). Toen wees hij vooral op de complexiteit van zijn aangifte, met talloze bedrijven. Hij poseerde met zijn aangifte (zie hieronder).

Zijn argument is nu dus tweeërlei: het onderzoek van de belastingdienst maakt de publicatie moeilijk (president Richard Nixon gaf echter volgens The Washington Post zijn belastinginformatie vrij tijdens zo’n onderzoek) en het kan de kiezer niet schelen wat er in zijn belastinginformatie staat.

Dat laatste betwist de Amerikaanse pers. Trump zelf, schrijven enkele kranten, maande in 2012 de Republikeinse genomineerde Mitt Romney aan om wel zijn informatie publiek te maken.

Buitenlands geld? Minder geld?

The New York Times schetst het ideale geval, van de politicus die veel geld verdient, die netjes belastingen betaalt, en een flink deel van de rijkelijke inkomsten weggeeft aan goede doelen – die wil zelf dat deze informatie bekend wordt, aldus de Times.

Net daaronder zit de politicus, zoals Hillary Clinton of indertijd Mitt Romney, die weet dat er ongewenste informatie in de aangifte zit, maar die ook beseft dat mensen slechtere dingen zullen fantaseren dan er in werkelijkheid te vinden zijn. In dat geval heeft het zin de informatie publiek te maken.

Als de ongewenste informatie groter is dan de vermoede slechte dingen, wordt het zinnig om die informatie achter te houden, schrijft de krant, in algemene termen.

Dat Trump, de kampioen van zelfpromotie, in dit geval zo weinig happig is op publiciteit, kan vele redenen hebben.

Wat men altijd al opperde: hij is veel minder rijk dan gedacht, en dat zal uit de aangifte blijken. Of misschien billijker: hij zal minder rijk lijken – zijn rijkdom zit in vastgoed en dat kun je niet zonder meer terugvinden in de belastingaangifte, die eerder op inkomen slaat. Of: hij heeft weinig gegeven aan goede doelen, of veel aan dubieuze doelen. Zijn (eventueel) gebruik van het buitenland om geld te versassen en het (eventueel) bestaan van buitenlandse rekeningen, kan uit de belastinginformatie blijken.

Tot slot is het mogelijk dat Trump concurrenten geen inzicht wil geven in zijn bedrijfsoperaties.

‘Bom van ongewone omvang’

Maar dat het de kiezer niet zou interesseren, is zeker niet voor elke kiezer waar.

Mitt Romney bijvoorbeeld, de vorige Republikeinse genomineerde en nu een uitgesproken tegenstander van Trump, omschrteef op Facebook het niet bekendmaken van de belastinggegevens als “diskwalificerend voor een moderne kandidaat”. Die informatie zou weerleggen dat Trump “ongepaste verbindingen heeft met criminele organisaties en andere onwelvoeglijke groepen”. “Er is maar één logische verklaring voor de weigering van meneer Trump om de gegevens vrij te geven: er zit een bom in. We kunnen maar aannemen dat het om een bom van ongewone omvang gaat”.

Partner Content