Donald Trump belooft 'zijn imago te verbeteren'

22/04/16 om 09:39 - Bijgewerkt om 09:48

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft tijdens de voorverkiezingen 'een rol gespeeld' en 'gaat nu zijn imago veranderen', zo hebben zijn medewerkers gezegd aan de partijleiding.

Donald Trump belooft 'zijn imago te verbeteren'

Donald Trump © Belga Image

Dat moet zijn kansen verhogen bij de eigenlijke presidentsverkiezingen in november. Donald Trump leidt momenteel de race naar de Republikeinse nominatie, maar zijn succes zorgt voor onrust binnen de partij. De leiding van de partij vreest dat de harde toon en de beleidsplannen van de steenrijke, flamboyante zakenman in de kaarten van zijn Democratische rivaal (wellicht Hillary Clinton) zullen spelen.

Het is echter nog niet helemaal zeker dat Trump aan de 1.237 afgevaardigden voor de Republikeinse conventie kan en zal raken die nodig zijn om de nominatie binnen te halen zonder een 'contested convention' (lees meer).

Kennelijk probeert hij nu de partijleiders van zijn kansen te overtuigen, want persagentschap Associated Press (AP) kreeg geluidsopnames in handen van een partijbijeenkomst achter gesloten deuren.

Rolletje

Een van zijn medewerkers, Paul Manafort, heeft daar gezegd dat Trump twee persoonlijkheden heeft, een campagnepersoonlijkheid en een privépersoonlijkheid. 'Op het podium hangt hij een bepaald beeld van zichzelf op. Hij beseft dat hij moet matigen. De rol die hij speelt is aan het evolueren, maar hij moest eerst de eerste fase afmaken. Het negatieve zal verdwijnen, het imago zal veranderen.'

Delen

When he's out on the stage, when he's talking about the kinds of things he's talking about on the stump, he's projecting an image that's for that purpose. You'll start to see more depth of the person, the real person. You'll see a real different guy. He gets it. The part that he's been playing is evolving into the part that now you've been expecting, but he wasn't ready for, because he had first to complete the first phase. The negatives will come down. The image is going to change.

Paul Manafort volgens AP

Vooral bij vrouwelijke kiezers doet Trump het niet goed. Enkele controversiële uitspraken over abortus en de vrouw van zijn concurrent Ted Cruz zijn daar wellicht niet vreemd aan.

Op een campagne-event in Pennsylvania zei Trump donderdag nog: 'Op een bepaald moment ga ik zo presidentieel zijn, dat jullie allemaal verveeld zijn'.

Transgenders

Of Trump zijn belofte zal nakomen, valt nog af te wachten. Eerder deze week stelde hij alvast dat transgenders wat hem betreft het toilet mogen gebruiken dat ze willen, een reactie op een omstreden wet in North Carolina die mensen onder meer verplicht om publieke toiletten te gebruiken die overeenkomen met het geslacht dat op hun geboorteakte staat. De keuze om de afbeelding van oud-president Andrew Jackson op het 20 dollarbriefje te vervangen door die van antislavernij-icoon Harriet Tubman, verwerpt hij dan weer als 'pure politieke correctheid'. (AP/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners