Donald Trump: 'Amerikaans nucleair arsenaal krachtiger dan ooit'

09/08/17 om 16:05 - Bijgewerkt om 20:50

Bron: Belga

Het Amerikaanse nucleaire arsenaal is "krachtiger dan ooit tevoren". Dat heeft Donald Trump woensdag getweet. Zijn eerste bevel als Amerikaans president was naar eigen zeggen om het nucleaire arsenaal "te renoveren en moderniseren". "Hopelijk zullen we die macht nooit moeten gebruiken, maar er zal nooit een tijd komen dat wij niet de krachtigste natie ter wereld zijn", luidt het voorts.

Donald Trump: 'Amerikaans nucleair arsenaal krachtiger dan ooit'

© Reuters

De uitspraak komt er te midden van toegenomen spanningen met Noord-Korea. Trump haalde dinsdag al fel uit naar Pyongang door te zeggen dat bedreigingen zullen worden beantwoord "met vuur en woede zoals de wereld nog nooit heeft gezien".

Dat reageerde op zijn beurt door te dreigen met een raketaanval op militaire installaties op het Amerikaanse eiland Guam. De almaar dreigendere taal ontlokte ook bij enkele andere landen reacties. China, bondgenoot van Noord-Korea, roept beide landen op tot terughoudendheid en waarschuwt voor escalatie van de "erg ingewikkelde en gevoelige" situatie. "Wij hopen dat alle partijen zich voorzichtig zullen uitdrukken en behoedzaam tewerk zullen gaan", zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

China roept de VS en Noord-Korea dan ook op om snel weer om de onderhandelingstafel te gaan zitten. Een ander geluid bij de Franse regering, waar de woordvoerder van president Emmanuel Macron zegt dat de uitspraken van Trump getuigen van "vastberadenheid".

De Amerikaanse president kreeg uiteraard ook de steun van zijn eigen minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson, die spreekt van een "sterke boodschap in een taal die Kim Jong-un (De Noord-Koreaanse leider, red.) kan begrijpen".

Hij trachtte de Amerikanen ook gerust te stellen en de woorden ietwat te relatieveren. Volgens de Amerikaanse buitenlandminister betekenden de woorden vooral dat "de VS de middelen heeft om zichzelf en bondgenoten te beschermen tegen iedere aanval van buitenaf."

De New York Times berichtte deze avond dat de woorden van Trump over 'vuur en woede' geïmproviseerd waren, en dus niet waren doorgesproken met zijn adviseurs.

Onze partners