Dominique de Villepin officieel presidentskandidaat

© Epa

De Franse ex-premier Dominique de Villepin gaat de strijd aan met zijn aartsrivaal Nicoals Sarkozy tijdens de presidentsverkiezingen van komende lente.

Het gaat om de eerste kandidatuur van de stichter van de “République solidaire” bij een verkiezing voor het Elysée en zelfs de eerste keer dat hij zich verkiesbaar stelt.

De Villepin was van mei 2005 tot mei 2007 premier onder president Jacques Chirac. Maar veelbelovend is zijn kandidatuur voor het presidentschap niet. Volgens de peilingen zou de 58-jarige De Villepin slechts 1 tot 2 procent van de stemmen halen.

De Gaulle

Onder het gaullistisch motto zei De Villepin ook dat hij “alle Fransen (wil) verenigen, die van links, die van rechts, die van het centrum”. “Ik denk niet dat er een linkse, rechtse of centrumwaarheid is.”

De Villepin zei een “zeker idee van Frankrijk te (willen) verdedigen (…), ik heb een overtuiging: het rendezvous van 2012 wordt het

rendezvous van de waarheid”, zo meldden de kranten Le Monde en Le Figaro over de kandidatuur.

Volgens de Figaro heeft de vroegere premier de spanning er tot het laatste moment in gehouden. Veel waarnemers noemden hem politiek te fel verzwakt om zich in de race naar het Elysée te kunnen gooien.

Huidig rechts president Nicolas Sarkozy komt wellicht rechtstreeks tegenover de Villepin te staan. Sarkozy zelf heeft zich nog steeds niet officieel kandidaat gesteld. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content