Dominee gaat door met koranverbranding ondanks waarschuwingen

08/09/10 om 15:02 - Bijgewerkt om 15:02

Terry Jones bevestigde dat hij tijdens het gebeuren gewapend zal zijn.

Dominee gaat door met koranverbranding ondanks waarschuwingen

Ondanks de internationale kritiek en waarschuwingen gaat dominee Terry Jones van het Dove World Outreach Center in Florida door met zijn plan om zaterdagavond exemplaren van de koran te verbranden.

"Ik begrijp de bezorgdheid," zei Jones aan ABC News, "maar de vraag is: als we dit niet doen, wanneer stoppen we dan met terug te deinzen?"

Jones organiseert de koranverbranding zaterdag - de negende verjaardag van de terreuraanslagen van 11 september 2001 in New York - tussen 18u en 21u plaatselijke tijd op de terreinen van het Dove World Outreach Center in Gainesville, in de staat Florida.

Kritiek

Het initiatief wordt wereldwijd veroordeeld. In verschillende moslimlanden, waaronder Afghanistan en Indonesia, kwamen al mensen op straat om te betogen. De Iraanse regering waarschuwt voor "oncontroleerbare reacties" in de moslimwereld.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton noemde de plannen van Jones "onrespectvol en schandelijk", minister van Justitie Eric Holder vindt ze "idioot en gevaarlijk". Ook het Vaticaan heeft het initiatief al veroordeeld.

Generaal David Petraeus, de Amerikaanse opperbevelhebber in Afghanistan, waarschuwt dat de koranverbranding de levens van de Amerikaanse troepen in Afghanistan in gevaar kan brengen.

Jones bevestigde aan ABC News dat hij tijdens het gebeuren gewapend zal zijn. "We zijn bereid om hier ons leven voor te geven," aldus de dominee.

Bekijk het gesprek van ABC News met Terry Jones

Lees meer over:

Onze partners