Dolle schutter maakt twaalf doden

02/06/10 om 15:04 - Bijgewerkt om 15:04

Een man heeft in Cumbria, in het noordwesten van Engeland, twaalf mensen doodgeschoten. Er vielen ook vijfentwintig gewonden. De dader pleegde zelfmoord.

Een 52-jarige man heeft in Cumbria, in het noordwesten van Engeland, woensdag twaalf mensen doodgeschoten. Er vielen ook vijfentwintig (zwaar)gewonden. Het lichaam van de schutter werd dood teruggevonden. Hij pleegde waarschijnlijk zelfmoord.

De dader is de 52-jarige alleenwonende taxichauffeur Derrick Bird, die volgens Britse media de avond voor de feiten ruzie had met zijn collega's.

De volgende dag schoot hij in Whitehaven drie taxichauffeurs neer, van wie er twee overleden. Daarna reed hij drie uur met zijn wagen in de omgeving rond en beschoot tientallen mensen op een dertigtal plaatsen.

Getuigen zagen hem met een wapen door het kapotte raampje van zijn auto rijden.

Toen er paniek ontstond, lanceerde de politie een klopjacht waarbij enkele helikopters werden ingezet. Tienduizenden mensen in de omgeving kregen de raad om binnen te blijven voor hun eigen veiligheid.

De moorden eindigden toen Bird, die eerder zijn auto voor een andere wagen ruilde, een ongeval had.

Daarop vluchtte hij te voet verder, waarna hij in een bebost gebied nabij Boot, in het Lake District, dood werd gevonden. Naast hem lagen twee wapens.

Onze partners