Dokter die CIA hielp bij vinden Osama bin Laden krijgt nieuw proces

29/08/13 om 16:14 - Bijgewerkt om 16:15

De Pakistaanse dokter die de Amerikaanse inlichtingendienst CIA hielp om Osama bin Laden te vinden, krijgt een nieuw proces.

Dokter die CIA hielp bij vinden Osama bin Laden krijgt nieuw proces

Osama bin Laden. © Reuters

De arts Shakil Afridi werd door het Pakistaanse gerecht veroordeeld tot een gevangenisstraf van 33 jaar cel omdat hij de CIA had geholpen bij het vinden van Osama bin Laden. Binnenkort wordt zijn proces overgedaan, meldt een vertegenwoordiger van de Paikstaanse Justitie.

De dokter had in Abbottabad een nepvaccinatieprogramma opgezet en verzamelde DNA-materiaal om zo de aanwezigheid van de leider van al-Qaida te kunnen bevestigen. Hoewel hij geen materiaal van Osama bin Laden te pakken kreeg, konden de Amerikanen Osama bin Laden toch opsporen. Op 1 mei 2011 werd hij door een speciaal Amerikaans commando overmeesterd en gedood.

Steun aan terroristische beweging

Over het proces tegen Afridi is weinig bekend. Hij werd volgens de Amerikaanse krant The New York Times veroordeeld voor het financieel steunen van de terroristische groepering Lashkar-e-Islam.

Waarom de Pakistaanse autoriteiten nu hebben besloten het proces over te doen, is niet duidelijk. De rechter die het vonnis uitsprak, zou niet bevoegd zijn geweest. (AVE)

Onze partners