Doemdagklok blijft op 3 voor 12 staan

26/01/16 om 21:12 - Bijgewerkt om 21:12

De doemdagklok, die aantoont hoe dicht de mensheid bij zijn eigen vernietiging staat, blijft onveranderd op drie voor twaalf staan. Dat kondigde een internationale groep van wetenschappers aan, verwijzend naar de vooruitgang die is geboekt in het nucleair akkoord met Iran en het klimaatakkoord van Parijs.

Doemdagklok blijft op 3 voor 12 staan

© Reuters

Maar de groep waarschuwt dat de "waarschijnlijkheid voor een mondiale catastrofe erg groot blijft" en roept de wereldleiders op "snel te reageren om de risico's op de totale ondergang te verminderen"'.

In 2015 had The Bulletin of Atomic Scientists, die 16 Nobelprijswinnaars in zijn rangen telt, de symbolische Doomsday Clock twee minuten vooruitgezet op drie voor twaalf. Het middernachtelijk uur staat voor de nucleaire apocalyps. De wetenschappers hadden toen als redenen de nieuwe nucleaire proliferatie en het broeikaseffect gegeven.

De laatste keer dat die klok nog eens een minuutje was vooruitgezet, was in januari 2012. Toen was dat als gevolg van verhoogde risico's voor nucleaire en ecologische rampen. In 2010 was de klok nog teruggezet tot een meer geruststellende zes voor twaalf. (Belga/NSK)

Lees meer over:

Onze partners