Dodentol aanslag Noorwegen loopt op tot 93

Bij een dubbele aanslag in Noorwegen vielen zeker 93 doden. In het centrum van Oslo eiste een bomexplosie 7 levens, een schietpartij nabij de stad nog eens 85.

Bij de dubbele aanslag vrijdag in Noorwegen vielen al 93 doden. Een bomexplosie in een wijk met regeringsgebouwen in het centrum van de hoofdstad Oslo eiste 7 doden en enkele gewonden. Even later vielen nog eens zeker 86 doden en meerdere gewonden bij een schietpartij op een vergadering van jongeren van de Arbeiderspartij op het eiland Utoeya nabij Oslo.

Die cijfers zijn bevestigd door de politie. Die gaat ervan uit dat beide incidenten met elkaar verband houden. ‘Dit is een bijzonder ernstige situatie’, zei premier Jens Stoltenberg op NRK. De regering hield gisterenavond crisisberaad. Het is voor het eerst dat Noorwegen getroffen wordt door een aanslag.

Aanslagen

De kantoren van premier Stoltenberg, die op het moment van de bomexplosie niet aanwezig was, zijn zwaar beschadigd. In de wijk liggen ook verschillende ministeries en de redactie van de krant Verdens Gang (VG). In de straten liggen puin en glas.

Enkele uren na de bomaanslag opende een man vermomd als politieman het vuur op een vergadering van de jeugdbeweging van de Arbeiderspartij van premier Stoltenberg in Utoeya, een eiland niet ver van Oslo. Op het vakantiekamp waren 560 sociaaldemocratische jongeren aanwezig.

De situatie was er ‘chaotisch’ na de schietpartij. Volgens mediaberichten waren verschillende jongeren van het eiland in het water gesprongen en naar het vasteland gezwommen. Tijdens het kamp zou ook Stoltenberg een gastoptreden geven.

Verdachte

De verdachte die opgepakt werd is een 32-jarige Noor. Hoewel zijn naam niet bevestigd wordt door de politie, circuleert in de media de naam Anders Behring Breivik. Zaterdagochtend werd hij nog steeds verhoord.

Breivik zou verantwoordelijk zijn voor de beide aanslagen en zou volgens mediaberichten uit extreemrechtse kringen komen. Hij uitte zich op het internet als nationalist en kantte zich tegen de multiculturele samenleving. Breivik stond ook vijandig tegenover de islam. De politie noemt het echter te vroeg om al te zeggen of dat een motief was voor de aanslagen.

De website van de Amerikaanse krant The New York Times meldde gisteren dat de aanslag was opgeëist door de terreurgroep Ansar al-Jihad al-Alami (‘helpers van de wereldwijde jihad’), als vergelding voor de aanwezigheid van Noorse NAVO-troepen in Afghanistan. Maar dat werd meteen in vraag gesteld.

Verscherpte controles

De grenscontroles in Noorwegen zijn intussen versterkt. Het vliegverkeer boven de luchthaven van Oslo verloopt normaal, maar reizigers moeten er rekening mee houden dat er meer tijd uitgetrokken wordt voor veiligheidscontroles.

Omdat de explosie plaats vond in een administratieve wijk en daar over het algemeen weinig toeristen zijn, is de kans eerder klein dat er Belgen onder de slachtoffers zijn, zegt de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken. (Belga/KVDA/SD)

België

Voorlopig komen er in ons land geen extra veiligheidsmaatregelen, zegt Peter Mertens van het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken. Het algemene dreigingsniveau voor ons land blijft op 2 staan (op een schaal van 4).

“Er wordt nu een analyse gemaakt door het OCAD (Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging). Na die analyse kunnen we eventueel beslissen om de ambassade van Noorwegen in Brussel extra te bewaken,” aldus Mertens. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content