Doden in Gazastrook ondanks staakt-het-vuren

© Imageglobe

Ondanks het staakt-het-vuren dat de Palestijnse radicale beweging Hamas donderdagavond aankondigde, is het geweld tussen Israël en de Gazastrook vrijdag opnieuw geëscaleerd.

Ondanks het staakt-het-vuren dat de Palestijnse radicale beweging Hamas donderdagavond aankondigde, is het geweld tussen Israël en de Gazastrook vrijdag opnieuw geëscaleerd.

Bij een Israëlische luchtaanval in Gaza kwamen vrijdag minstens zes mensen om het leven, onder wie twee vrouwen. Dat hebben Palestijnse dokters gemeld. Het aantal Palestijnen dat de voorbije 24 uren werd gedood door het Israëlische leger komt daarmee op 10.

Volgens de Israëlische politie zijn vrijdag vanuit de Gazastrook verschillende raketten op Israëlisch grondgebied afgevuurd. Daarbij raakte niemand gewond.

Het is niet duidelijk of de raketaanval een schending van het staakt-het-vuren betekent. Mogelijk werden de raketten afgevuurd door een Palestijnse splintergroepering die het bestand niet heeft onderschreven.

Wapenstilstand
Hamas, dat de Gazastrook bestuurt, had donderdagavond laten weten dat het met andere militante groeperingen overeen was gekomen om te stoppen met op Israël te vuren.

De beslissing kwam er na een dag van dodelijk geweld in de regio. Bij een raketaanval vanuit Gaza op een schoolbus in het zuiden van Israël was een tiener zwaargewond geraakt. Israël reageerde met bombardementen die aan vier Palestijnen het leven kostten.

In een mededeling liet Hamas weten dat het staakt-het-vuren bedoeld was om “een escalatie van de Israëlische agressie moet tegengaan”. Het bestand ging in om 21u Belgische tijd.

Doden
Het gaat om de zwaarste uitbraak van geweld in de regio sinds de Israëlische aanval op de Gazastrook eind 2008. Bij dat offensief kwamen meer dan 1.400 Palestijnen en 13 Israëli’s om het leven. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content