Doden bij protesten tegen Egyptisch legerleider Al-Sisi

28/03/14 om 22:44 - Bijgewerkt op 29/03/14 om 02:08

Tijdens betogingen tegen veldmaarschalk en presidentskandidaat Abdel Fattah al-Sisi, zijn vijf doden en tientallen gewonden gevallen. Onder de doden is een journaliste

Doden bij protesten tegen Egyptisch legerleider Al-Sisi

Betogers vechten een robbertejs uit met de politie in Cairo (Egypte) © REUTERS

Mayada Ashraf, die bij de Egyptische krant al-Dustour werkte, werd door kogels in het hoofd getroffen. Ze deed verslag van de betogingen van de verboden Moslimbroederschap in de noordoostelijke wijk Ain Shams van Caïro.

Kandidaat

Op verschillende plekken in het land gingen aanhangers van de Moslimbroederschap de straat op. De protesten zijn vooral gericht tegen de 59-jarige Al-Sisi en het feit dat hij zich kandidaat gesteldd heeft voor de komende presidentsverkiezingen in Egypte.

De legerleider, die enorm populair is onder grote delen van de bevolking, maakt een grote kans om die verkiezingen te winnen. Maar hij was ook de sterke man achter de afzetting van president Mohammed Morsi vorig jaar juli. De aanhangers van Morsi, veelal Moslimbroeders, zijn daar nog altijd woedend over.

Doodvonnis

Maandag werden 529 leden van de Moslimbroederschap ter dood veroordeeld. Zij worden verdacht van terrorisme en moord. De kans dat zij allen zullen worden gedood, lijkt erg klein. De meeste verdachten zijn voortvluchtig. Er kan ook nog beroep tegen het vonnis worden aangetekend. Bovendien kan een dergelijke zware straf alleen worden voltrokken met toestemming van de grootmoefti, de religieuze leider van het land. De vraag is of hij hiermee gaat instemmen.

Het 'massavonnis' leidde tot veel protest. Ook heel wat buitenlandse leiders en organisaties leverden kritiek aan het adres van Egypte. Woensdag werden nog eens 919 vermeende leden van de organisatie aangeklaagd. (Belga/TV)

Mayada Ashraf, de gedode journaliste:

Onze partners