Doden bij anti-VS-protesten in Jemen

13/09/12 om 17:11 - Bijgewerkt om 17:11

In het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Azië wordt hevig geprotesteerd tegen de omstreden Amerikaanse anti-islamfilm Innocence of Muslims. In Jemen vielen daarbij vier doden.

Doden bij anti-VS-protesten in Jemen

© Reuters

In Sanaa, de hoofdstad van Jemen, hebben manifestanten de ambassade van de Verenigde Staten bestormd. Daarbij vielen vier doden, toen Jemenitisch ordetroepen met scherp schoten om de menigte op afstand te houden.

Volgens CNN raakten er ook 24 politiemannen en 11 betogers gewond. Eén manifestant zou levensgevaarlijk gewond zijn geraakt toen hij getroffen werd door een politiekogel.

Waterkanon

Eerder berichtten lokale media in Jemen dat er gewonden vielen toen de veiligheidsmensen de manifestanten terugduwden. De politie zette in eerste instantie het waterkanon in om de betogers uiteen te jagen. De manifestanten die de ambassade toch binnen konden dringen, werden ontzet. Er hing boven de ambassade en enkele diplomatieke voertuigen werden in brand gestoken.

Ook in Egypte kwam het tot schermutselingen tussen manifestanten en politieagenten voor de Amerikaanse ambassade in de hoofdstad Caïro. Daarbij raakten een zeventigtal mensen gewond, meldt de BBC.

Verder worden er volgens de Britse nieuwszender manifestaties gemeld in onder meer Marokko, Soedan, Tunesië, Iran, Irak, Pakistan en Bangladesh.

Eerder deze week escaleerde in Libië een protestactie tegen de film aan het Amerikaanse consulaat in Benghazi. Bij een aanval op het gebouw kwamen de Amerikaanse ambassadeur en drie andere personeelsleden om het leven.

YouTube geblokkeerd

In Afghanistan heeft de regering de videowebsite Youtube geblokkeerd. De overheid wil zo beletten dat de omstreden film te zien krijgen.

YouTube heeft zelf de toegang tot de film beperkt in Egypte en Libië. De video valt binnen YouTube's richtlijnen en blijft dus online staan, luidt het bij de woordvoerder. "Maar gezien de zeer moeilijke situatie in Libië en Egypte hebben we de toegang tijdelijk beperkt in beide landen."

Anti-islamfilm
Het bewuste fragment betreft een trailer van de film 'Innocence of Muslims' van de joodse filmmaker Sam Bacile uit Los Angeles. In de film wordt de profeet Mohammed voorgesteld als een kinderverkrachter en moordenaar. (AFP/DPA/BBC/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners