Dodelijke steekpartij in asielcentrum schrikt Zweden op

26/01/16 om 08:16 - Bijgewerkt om 09:05

Zweden is opgeschrikt door een dodelijk incident in een opvangcentrum voor niet-begeleide minderjarige asielzoekers. Een werkneemster werd er neergestoken en overleed in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

Dodelijke steekpartij in asielcentrum schrikt Zweden op

Het opvangcentrum in Mölndal © Belga Image

De feiten vonden maandag plaats in het opvangcentrum van Mölndal nabij de westelijke kuststad Göteborg, waar niet-begeleide jongeren tussen 14 en 17 jaar worden verblijven.

Gearresteerd

De precieze omstandigheden van de steekpartij zijn nog onduidelijk. De 22-jarige vrouw werd wellicht neergestoken met een mes, de dader werd naar verluidt overmeesterd door andere inwoners van het opvangcentrum.

De politie heeft een verdachte gearresteerd, maar niets bekendgemaakt over zijn identiteit of leeftijd. Volgens het Zweedse nieuwsagentschap gaat het om een jongen van 15 jaar.

Vrees

Premier Stefan Lofven heeft enkele uren na het incident reeds de plaats van de misdaad bezocht en sprak van een 'verschrikkelijke misdaad'. Op de Zweedse radio zei hij dat veel landgenoten vrezen dat dergelijke incidenten vaker zullen voorkomen, 'omdat Zweden zoveel jongeren opvangt die alleen aankomen'.

Ook politiewoordvoerder Thomas Fuxborg zei dat dergelijke incidenten meer en meer voorkomen sinds de aankomst van zoveel vluchtelingen. Volgens het Zweedse Agentschap voor Migratie waren er in 2015 dubbel zoveel bedreigingen en gewelddadige incidenten in asielcentra dan in 2014, 322 tegenover 148.

Zweden kreeg vorig jaar 163.000 asielaanvragen te verwerken, een verdubbeling in vergelijking met 2014. Zowat 35.400 aanvragen werden ingediend door niet-begeleide minderjarigen. De meeste daarvan waren afkomstig uit Afghanistan. (KVDA)

Lees meer over:

Onze partners