Dodelijke schietpartij die aan de basis lag van Londense rellen was 'gewettigd'

08/01/14 om 20:51 - Bijgewerkt om 20:53

De man wiens dood aan de basis lag van de Londense rellen in augustus 2011, werd 'rechtmatig neergeschoten' door de politie. Dat oordeelde een jury voor het Royal Court of Justice.

Dodelijke schietpartij die aan de basis lag van Londense rellen was 'gewettigd'

Een jury oordeelde voor het Royal Court of Justice dat Mark Duggan terecht werd neergeschoten. © AFP

De man om wie het gaat, was Mark Duggan, 29 jaar en vader van vier kinderen. Hij werd op 4 augustus 2011 door de politie in Tottenham doodgeschoten, nadat ze zijn taxi tot stilstand hadden gebracht. De politie zei over informatie te beschikken dat hij een bendelid was die kort voordien een wapen had aangeschaft. De politieman die Duggan doodschoot, verklaarde aan de jury dat hij dacht dat de jongeman ging schieten.

De jury geeft hem nu gelijk, met een meerderheid van acht tegen twee. Hoewel Duggan geen pistool in zijn handen had toen hij werd neergeschoten, gaat de jury er wel van uit dat hij dat in zijn bezit had en op het laatste moment weggooide. In het gras naast de taxi werd immers een vuurwapen gevonden.

De dodelijke schietpartij leidde in het noorden van Londen tot protesten van jongeren die "gerechtigheid" eisten. Dit mondde al snel uit in rellen en plunderingen in het hele land, met vijf doden en honderden arrestaties tot gevolg. De rellen waren de ergste in de recente geschiedenis van Groot-Brittannië.

Het verdict woensdag werd onthaald op woede bij de familie van Mark Duggan. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners