Dodelijk ongeval in Philadelphia: trein reed het dubbele van de toegelaten snelheid

14/05/15 om 01:45 - Bijgewerkt om 01:45

De Amtrak-trein die dinsdagavond ontspoorde buiten Philadelphia reed een bocht in tegen 170 kilometer per uur. Dat is meer dan het dubbele van wat op die plaats toegestaan is: 80 kilometer per uur. Bij het ongeval kwamen 7 mensen om het leven.

Dodelijk ongeval in Philadelphia: trein reed het dubbele van de toegelaten snelheid

Hulpverleners doorzoeken het wrak © REUTERS

Dat zei Robert Sumwalt, de man die namens de National Transportation Safety Board (NTSB) het onderzoek leidt, tijdens een persconferentie.

De snelheid was bij het inrijden van de bocht 106 mijl per uur (170 kilometer), terwijl daar een maximum van 50 mijl toegelaten was. De machinist heeft vervolgens, "tellen voor de trein ontspoorde", aan de noodrem getrokken. Drie seconden later hield de datarecorder op met registreren. "Op dat moment bedroeg de snelheid nog 102 mijl per uur" (163 kilometer).

Automatisch remsysteem

Amtrak, de treinmaatschappij in de VS, kampt al jaren met onderfinanciering. Op de plaats van het ongeval bestaat er geen automatisch remsysteem, gaf Sumwalt toe. Dat wil zeggen: het systeem was al in de trein voorzien, maar was niet gerealiseerd aan de sporen.

"We vragen dit al vele jaren, " zei hij op de persconferentie. "Het Congres heeft het licht al op groen gezet". Volgens hem zou met een dergelijk remsysteem het treinongeluk niet zijn gebeurd.

Zeven mensen kwamen om het leven en meer dan 200 raakten gewond toen de trein ontspoorde. De zwarte doos van de trein moet nog worden onderzocht. Ook de bestuurder, die gewond raakte, moet nog worden ondervraagd. De Amtrak-trein reed op de populaire lijn tussen Washington en New York. Aan boord waren 243 mensen, onder wie ook Belgen, volgens het Franse persagentschap AFP.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners