Dode en gewonden bij verkiezingen Jemen

21/02/12 om 10:54 - Bijgewerkt om 10:54

Bij de presidentsverkiezingen in Jemen zijn vier mensen, onder wie een kind, gedood. Meerdere anderen raakten gewond toen geweld uitbrak.

Bij de presidentsverkiezingen in Jemen zijn vier mensen, onder wie een kind, gedood. Meerdere anderen raakten gewond toen geweld uitbrak, aldus meerdere bronnen.

In Aden, de belangrijkste stad in het zuiden, kwam een kind om door een verdwaalde kogel. De vuurgevechten ontstonden tussen de ordetroepen en de zuidelijke separisten die de stemgang willen verstoren. Dit meldden meerdere inwoners.

In een eerder vuurgevecht was ook al een politieman neergeschoten in Aden, zegt een bron binnen de veiligheidsdiensten. De separisten zouden de stembureaus hebben aangevallen en stembussen in brand hebben gestoken.

Soldaat omgekomen bij geweld met separatisten

Volgens een veiligheidsverantwoordelijke is nog iemand gewond geraakt toen onbekenden het vuur openden op een stembureau in de stad Dar Saad. Het leger riposteerde waarbij de voorbijganger geraakt werd. In Moukalla (zuidoosten) is een soldaat omgekomen tijdens een aanval van de separisten op een stembureau. Dit meldt een millitaire bron.

Twee aanvallers werden gewond door een kogel toen de bewakingssoldaten van het stembureau het vuur van de gewapende separisten beantwoordden.

In Lahaj (zuiden), is een manifestant dodelijk geraakt door een kogel bij een vuurgevecht tussen separisten en soldaten vlakbij een stembureau. Dit melden zuidelijke activisten.

Twee soldaten liepen verwondingen op bij vuurgevechten tussen de separatisten en de veiligheidstroepen in de provincie Hadramout, volgens veiligheidsbronnen.

Nieuwe president na vertrek Saleh

In Jemen zijn de stemlokalen geopend voor de verkiezing van een nieuwe president. De stembusgang vloeit voort uit een akkoord over het opstappen van president Ali Abdallah Saleh. In de hoofdstad Sanaa openden de stembureaus om 06.00 uur Belgische tijd.

Er is één kandidaat: vicepresident Abdd Rabbo Mansoer Hadi. Hij wordt de vervanger van Saleh die al 33 jaar aan de macht is. Er zijn meer dan 12 miljoen kiezers opgeroepen. (Belga/SD)

Onze partners