Dode en gewonden bij schietpartij in Oekraïne: ‘Soldaten openden vuur op manifestanten’

Gewapende pro-Russische activisten in Oost-Oekraïne (Kramatorsk) © BELGAIMAGE

In de Oost-Oekraïense stad Mariupol zijn bij een schietpartij tijdens confrontaties tussen pro-Russische manifestanten en soldaten in de buurt van een militaire basis één dode en twaalf gewonden gevallen.

In de Oost-Oekraïense stad Mariupol zijn bij een schietpartij tijdens confrontaties tussen pro-Russische manifestanten en soldaten in de buurt van een militaire basis één dode en twaalf gewonden gevallen. Dat staat te lezen op de website van de stad. Sommige media spreken over vier doden.

Tientallen manifestanten omsingelden de kazerne in Mariupol en riepen de soldaten op het gebouw te verlaten en hun wapens af te geven. Volgens de manifestanten luisterden de soldaten niet en openden ze het vuur, aldus nieuwszender Russia Today op zijn website.

Volgens lokale media waren de manifestanten gewapend met molotovcocktails. Bij de confrontaties zou een militair voertuig in vlammen zijn opgegaan en werden twee nabijgelegen woningen door kogels geraakt.

‘Onbekende onruststokers’

Volgens de manifestanten zijn onbekende onruststokers verantwoordelijk voor de schietpartij. Ze verklaarden dat een groep mensen naar het door de manifestanten bezette stadhuis was getrokken en daar had opgeroepen om de militaire basis te gaan bezetten.

De havenstad Mariupol, die 450.000 inwoners telt, is gelegen nabij de Russische grens. Op verschillende plaatsen in het oosten van Oekraïne bezetten pro-Russische manifestanten al enkele dagen verschillende publieke gebouwen. Ze eisen een federale staat met veel autonomie voor de Russischtalige regio’s in Oekraïne. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content