Documenten Osama bin Laden vrijgegeven

03/05/12 om 19:03 - Bijgewerkt om 19:03

Uit vrijgegeven documenten blijkt dat terroristenleider Osama bin Laden zich zorgen maakte om de toekomst.

Documenten Osama bin Laden vrijgegeven

Bin Laden, die door een Amerikaans commando op 2 mei 2011 in Pakistan werd gedood, maakte zich de laatste jaren van zijn leven toenemend zorgen over de toekomst van Al-Qaeda. Zo had hij nagedacht over een naamsverandering van zijn terreurorganisatie omdat die geen islamistische connotatie had, zo blijkt uit documenten die de Amerikanen bij de operatie in Abbottabad hebben buitgemaakt.

Het terrorismebestrijdingscentrum van de militaire academie West Point gaf een deel van de zowat zesduizend bladzijden vrij. Vele dragen het handschrift van Bin Laden, terwijl één document 48 pagina's telt, aldus terreurexpert Peter Bergen van nieuwszender CNN.

Naar eigen zeggen had hij tevoren al een blik op meerdere documenten kunnen werpen en daarmee inzicht gekregen in de denkwereld van de terroristenleider.

Toenemende isolatie

Die was volgens Bergen erg bezorgd omtrent aanvallen van Amerikaanse onbemande vliegtuigen ("drones") op veronderstelde terreurdoelwitten in Pakistan. Bovendien was bij Bin Laden een toenemende drang te zien om zich om elk detail te bekommeren, een teken van een vertwijfelde poging om de controle over Al-Qaeda te behouden en verder "van betekenis" te kunnen zijn.

Al bij al weerspiegelen volgens Berger de documenten de toenemende isolatie van Bin Laden in de zes jaar dat hij zich in Pakistan heeft schuilgehouden.

Uit een brief van mei 2010 bleek ook dat de terroristenleider zich ongerust maakte over "onnodige burgerslachtoffers" onder de moslims bij aanslagen van takken van Al-Qaeda. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners