Dochters Cheney bekvechten over homohuwelijk

De zussen Cheney: Liz (L) en Mary (R) op de Republikeinse Conventie in New York in 2004. © IMAGEGLOBE

De dochters van ex-VS-vicepresident Dick Cheney hebben ruzie. Liz (47) is senaatskandidate in Wyoming, en daar is ze tegen het homohuwelijk. Datis niet naar de zin van haar lesbische zus Mary (44).

Dat Liz Cheney tegen het homohuwelijk is, was al langer bekend. Ze kan ook moeilijk anders. Ze is bezig aan een campagne om in de staat Wyoming, misschien wel de conservatiefste van de VS, de Republikeinse senator Mike Enzi te onttronen. Dan kan je niet anders dan je uitspreken tegen trouwende holebi’s.

Toen Liz afgelopen weekend tijdens een interview met de televisiezender Fox News nogmaals haar verzet tegen het homohuwelijk liet horen (“Ik hou heel erg van Mary en haar familie, maar dit is gewoon iets waar we het niet over eens zijn”), werd het haar schoonzus echter teveel. Heather Poe, de echtgenote van Mary Cheney, liet haar ongenoegen horen op Facebook.

“Liz is te gast geweest in ons huis. Ze heeft hier tijd doorgebracht en feestdagen gedeeld met onze kinderen. Toen Mary en ik trouwden in 2012, aarzelde ze niet om ons te zeggen hoe gelukkig ze was voor ons. Dat ze nu zegt dat ze ons recht om te trouwen niet steunt, is op zijn zachtst gezegd beledigend.”

Voetje lichten

Mary Cheney (44) schaarde zich op Facebook meteen achter haar vrouw: “Liz, dit is niet gewoon iets waar we het oneens over zijn. Je bent gewoon fout. Je staat aan de verkeerde kant van de geschiedenis.”

Het homohuwelijk is inmiddels legaal in vijftien Amerikaanse staten, stipte Heather Poe aan. Wyoming hoort daar niet bij. “Ik kan niet anders dan me afvragen hoe Liz zich zou voelen als ze van staat naar staat zou verhuizen en plots zou ontdekken dat haar familie in de ene staat beschermd was, maar in de andere niet.”

Dat werd door de buitenwacht geïnterpreteerd als een extra sneer naar Liz (47), die speciaal in Wyoming ging wonen om een gooi te doen naar een senaatszetel. De familie Cheney komt weliswaar uit die staat, maar Liz woonde zowat heel haar leven in Washington.

Wat ze nu uiteindelijk zal hebben aan die verhuis naar Wyoming, is overigens een open vraag. In de peilingen loopt ze hopeloos achter op Enzi, de huidige senator.

Dat ze die als prominente partijgenote het voetje probeert te lichten, wordt haar door veel mensen niet in dank afgenomen. Enzi heeft in de Republikeinse primarycampagne (daar wordt de zaak beslist, want dat een Democraat verkozen wou worden in Wyoming is haast ondenkbaar) het meeste geld uit te geven en hij krijgt de steun van de nationale Republikeinse partij.

Opportunisme

Liz Cheney leverde sinds haar Fox-interview geen commentaar meer op de zaak. Dat deed haar vader wel.

Dick Cheney is vanouds een voorstander van het homohuwelijk, maar hij is vooral een politieke strateeg. Wellicht daarom schaart hij zich deze keer achter zijn oudste dochter, kwestie van te voorkomen dat zij niet alleen gezien wordt als iemand die verhuist uit opportunisme, maar ook nog eens als iemand die voor een politieke campagne haar eigen familie afvalt.

“Dit is een issue waar wij als familie al jaren mee te maken hebben en het doet pijn om het openbaar te zien worden”, stelt de voormalige vicepresident in een mededeling. “Eén ding moet duidelijk zijn: Liz heeft altijd geloofd in de traditionele definitie van het huwelijk.

Liz heeft de familie van haar zus steeds “met liefde een respect behandeld, precies zoals het moest”, luidt het verder in de mededeling. “Liz’ meevoelende persoonlijkheid moet niet gebruikt worden om haar standpunten verkeerd voor te stellen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content