Dit zijn de leden van team-Trump wiens Russische banden onderzocht worden

Verschillende medewerkers van Amerikaans president Donald Trump hadden contact met de Russische ambassadeur Sergej Kisljak (links), hier op de foto met de Russische premier Dmitri Medvedev © REUTERS
Arthur Debruyne
Arthur Debruyne Medewerker Knack.be

Ruslandgate samengevat: Amerikaanse onderzoekers buigen zich over de vraag of een aantal naasten van Trump wisten van de Russische sabotage van de verkiezingen. Een wet verbiedt ook dat burgers onderhandelen met buitenlandse overheden waarmee de VS een conflict heeft.

Dit zijn de leden van team-Trump wiens Russische banden onderzocht worden
© REUTERS

Paul Manafort

De Amerikaanse lobbyist en politieke consultant moest in augustus opstappen als campagnedirecteur van Trump. Hij had verzwegen dat hij als pr-adviseur voor de afgezette pro-Russische Oekraïense president Viktor Janoekovitsj gewerkt had. Ook werd bericht dat in Kiev geheime boekhouding was opgedoken waarin stond dat Manafort 12,7 miljoen dollar zou hebben ontvangen van Janoekovitsj.

Manafort werd al in 2006 naar Oekraïne gehaald: zijn consultancyfirma verzorgde er, volgens een Amerikaans diplomatiek telegram gepubliceerd door Wikileaks, een “extreme makeover” voor de Partij van de Regio’s van Janoekovitsj, die in het telegram een vrijhaven voor “maffiosi” en “oligarchen uit Donetsk” heet.

Manafort heeft dus jarenlang gewerkt in Oekraïne, waar Russische inlichtingenofficieren allicht talrijk aanwezig zijn. In januari berichtte de The New York Times dat het Amerikaanse gerecht onderzoekt of hij van hen geld heeft ontvangen. Als hij contact had met de Russische geheime diensten, dan deed hij dat naar eigen zeggen niet bewust: “Het is niet alsof die mensen badges dragen waarop staat ‘ik ben een inlichtingenofficier'”, liet Manafort optekenen in The New York Times.

Dit zijn de leden van team-Trump wiens Russische banden onderzocht worden
© REUTERS

Michael Flynn

Trumps nationale veiligheidsadviseur en luitenant-generaal met rust Michael Flynn diende 13 februari zijn ontslag in omdat hij had gelogen tegen onder meer vicepresident Mike Pence en de FBI over zijn contact met de Russische ambassadeur in Washington, Sergej Kisljak. Voordien had The Washington Post onthuld dat Flynn met de Russische ambassadeur had gesproken over het terugdraaien van Obama’s sancties tegen Rusland als Trump eenmaal president was.

Flynn heeft mogelijk de Amerikaanse wet-Logan geschonden, die verbiedt dat burgers zonder toestemming onderhandelen met buitenlandse overheden waarmee de VS in conflict is.

Carter Page en J.D. Gordon

Tijdens het Republikeinse partijcongres in Cleveland afgelopen juli zaten beide mannen samen met de Russische ambassadeur Sergej Kisljak. Page is een consultant in de olie-industrie en adviseerde onder meer Russische energiereus Gazprom. Hij werkte als buitenlandadviseur voor Trump. Gordon is voormalig woordvoerder van het Pentagon en diende als adviseur veiligheidsbeleid. Volgens die laatste ging het gesprek van vijf minuten over een eventuele nauwere samenwerking tussen Rusland en de VS in de strijd tegen terrorisme. Page ziet geen graten in de ontmoeting. “Iedereen vermoedt altijd iets schandelijks”, reageerde Page tegen nieuwssite Politico. “Bedankt, maar geen commentaar!”

Dit zijn de leden van team-Trump wiens Russische banden onderzocht worden
© REUTERS

Roger Stone

Een Amerikaanse lobbyist, politieke consultant en zogenaamde opposition researcher, ofwel een soort privédetective die de vuile was van de tegenkandidaat in een verkiezingscampagne opdiept én buiten hangt. Ooit een mannetje van voormalig president Richard Nixon, en sinds lange tijd een vertrouweling van Trump.

Vandaag is Stone vooral een graag geziene gast in alt-rightmedia zoals Breitbart en ook Infowars, van de beruchte samenzweringsdenker Alex Jones. Ook op zijn eigen webpagina, Stone Cold Truth, blijft de man er onder meer op hameren dat Bill Clinton een verkrachter is en dat Hillary achter de tralies moet, twee populaire memes van de alt-right.

Stone had mogelijk voorkennis dat Wikileaks beschadigende emails ging publiceren van een topadviseur van Hillary Clinton, John Podesta. Dat suggereerde hij in een tweet goed een week voor de publicatie daarvan. Ook heeft Stone zelf gezegd dat hij via een gemeenschappelijke vriend in contact stond met Wikileaks-oprichter Julian Assange.

Dit zijn de leden van team-Trump wiens Russische banden onderzocht worden
© REUTERS

Michael Cohen

De advocaat van Trump heeft aan The New York Times gezegd dat hij met enkele vennoten een vredesbestand probeerde te onderhandelen tussen Rusland en Oekraïne. Het resultaat van zijn demarche heeft hij naar eigen zeggen besproken met nationaal veiligheidsadviseur Michael Flynn, voor diens ontslag. Later heeft Cohen dat ontkend. Cohens informele diplomatie is mogelijk een schending van de Amerikaanse wet-Logan, die verbiedt dat burgers zonder toestemming met buitenlandse regeringen onderhandelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content