Dit zijn de kanshebbers om Benedictus XVI op te volgen

© Reuters

Het zou goed kunnen dat er voor het eerst een Afrikaan het hoogste kerkelijk ambt zou gaan bekleden.

KerkNet heeft op zijn website een reeks kanshebbers vermeld om Benedictus XVI op te volgen als hoofd van de kerk van Rome. De vaakst genoemde namen zijn die van kardinaal Scola (Italië), kardinaal Ouellet (Canada), kardinaal Schönborn (Oostenrijk) en kardinaal Sandri (Argentinië).

Italianen

Vooral curiekardinaal Angelo Scola (70) – met het voordeel uit Italië te komen – wordt vaak genoemd, zegt het katholieke internetpersbureau. Geboren in 1941 in noord-Italië werd hij in in 1979 tot priester gewijd. Op 5 januari 2002 werd Scola patriarch van Venetië. In 2003 werd hij tot kardinaal gecreëerd en sinds 2011 is hij aartsbisschop van Milaan, het grootste Italiaanse bisdom. Momenteel is hij prefect van de Congregatie voor de Oosterse Kerken. De kardinaal staat volgens KerkNet bekend om zijn leiderschapkwaliteiten en werkte bovendien als diplomaat op de pauselijke nuntiatuur in Washington. Volgens sommigen is hij echter te nadrukkelijk diplomaat. Zij vinden hem ideaal als staatssecretaris van het Vaticaan, maar te weinig charismatisch om paus te worden.

Ook is er nog de omstreden nummer twee van het Vaticaan, staatssecretaris Tarcisio Bertone.

Ook kardinaal Angelo Bagnasco (69), de aartsbisschop van Genua en de voorzitter van de Italiaanse bisschoppen, is niet kansloos. In zijn nadeel speelt dat hij minder bekend is in het buitenland en over geen buitenlandse ervaring beschikt. Bovendien kan hij slachtoffer zijn van de rivaliteit tussen de Italiaanse kardinalen, als gevolg van Vatileaks.

Tevens genoemd is de Italiaanse kardinaal Salvatore Fisichella. Hij ligt bijzonder goed in de media. Hij is sinds 2010 voorzitter van de Pauselijke Raad voor de Nieuwe Evangelisatie en is een gewezen rector van de universiteit van Lateranen. Hij is tevens vertrouweling van de paus. Met de paus legde hij de basis van de belangrijke encycliek “Fides et Ratio” van paus Johannes-Paulus II.

Argentijn
Anderzijds is de roep groot om na eeuwen opnieuw een niet-Europeaan tot paus te maken. In dat geval liggen de kaarten van de Argentijnse kardinaal Leonardo Sandri bijzonder goed. Feit is dat paus Benedictus XVI tijdens het vorige conclaaf pas na verschillende stemronden ook daadwerkelijk werd verkozen, omdat er een machtig blok bestond met een grote groep Latijns-Amerikaanse kardinalen dat voorstander was van de verkiezing van de Argentijnse kardinaal Jorge Mario Bergoglio, destijds aartsbisschop van Buenos Aires.

Canadees

De Canadese aartsbisschop Marc Ouellet (67) is eveneens curiekardinaal. Hij is prefect van de belangrijke Congregatie van Bisschoppen (die ook de laatste hand heeft in de benoeming van bisschoppen). Hij groeide op in Franssprekend Canada, werd in 1968 tot priester gewijd en behaalde een doctoraat in de dogmatiek Gregoriaanse universiteit in Rome. Hij staat bekend als behoudsgezind en is de geschikte kandidaat indien de kerkleiders de voorkeur geven aan een voorzichtige breuk met een door Europa overheerst verleden. Volgens de National Catholic Reporter lijkt hij echter sterk op zijn voorganger en is hij slechts moeilijk bereid tot compromissen en realpolitik, terwijl het pausschap ook vereist om water en vuur te verzoenen, meent KerkNet.

Oostenrijker

De Oostenrijkse kardinaal Christoph Schönborn is kandidaat van de hervormingsgezinden. Hij is dominicaan en was al een internationaal bekend theoloog voordat hij in 1991 hulpbisschop werd van Wenen. Hij is geestesverwant van de paus, met wie hij de basis legde van de ‘Nieuwe Catechismus van de Katholieke Kerk’. De kardinaal weet volgens het katholieke internetpersbureau gemakkelijk de harten te veroveren en slaagt erin om trouw te zijn aan de kerkelijke leer en om tegelijk een man te zijn van zijn tijd. Sommigen verwijten hem dat hij niet krachtdadig is opgetreden tegen dissidente priesters. Bovendien was het aantal kerkuittredingen in Oostenrijk nooit eerder zo groot, mede door het seksueel misbruik in Oostenrijk.

Amerikaan

Kardinaal Timothy M. Dolan, de aartsbisschop van New York, is zonder meer het gelaat van de katholieke Kerk in de Verenigde Staten. Dolan gaf er volgens KerkNet de kerk opnieuw een gezicht en een groot zelfbewustzijn. Hij is 62 jaar, maar weinig vertrouwd met de werking van de curie in Rome.

Afrikanen

Ook de Congolese kardinaal Laurent Monsengwo Pasinya, de aartsbisschop van Kinshasa, is volgens KerkNet outsider. Hij is een meer dan begenadigd theoloog, zegt KerkNet. Hij werd in 1939 geboren in Mongobele in het bisdom Inongo. In 1963 werd hij tot priester gewijd en in 1980 door Johannes-Paulus II aangesteld tot bisschop. Op vraag van de paus leidde hij de debatten tijdens de laatste bisschoppensynode. In 2012 hield hij tevens de vastenretraite met de paus en de curie in Rome.

Er zijn nog kanshebbers in Afrika: de Ghanese kardinaal Peter Turkson, de Nigeriaanse kardinaal Francis Arinze en aartsbisschop John Onaiyekan van Abuja in Nigeria. Die is pas in november kardinaal gecreëerd. Met mgr. Monsengwo is hij volgens Kerknet de belangrijkste Afrikaanse kandidaat. In zijn nadeel speelt dat hij nog relatief onervaren is.

Hongaar

Andere kanshebbers zijn de nog jonge Hongaarse kardinaal Péter Erdö (59), aartsbisschop van Boedapest. Hij staat bekend om zijn grote trouw aan de kerkelijke leer, maar tevens om zijn streven naar een consensus. Bovendien beleefde hij de communistische overheersing. In zijn nadeel speelt zijn opleiding als kerkjurist en zijn nog jonge leeftijd. Kiezen voor hem betekent dat men opnieuw kiest voor een lang pontificaat, zoals dat van paus Johannes-Paulus II.

Hoe dan ook is er een bekend Vaticaans spreekwoord dat zegt dat men best niet te veel op de voorgrond staat: “degene die als paus naar het conclaaf trekt, komt daar als kardinaal weer buiten”. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content