Dit is hoe Hongkong 20 jaar Chinees bestuur vierde

Een man roept naar pro-China betogers tijdens een betoging voor meer democratie in Hongkong, 1 juli 2017. © Reuters
Sam Bekemans
Sam Bekemans Freelancejournalist in Hongkong.

In Hongkong werd afgelopen weekend het twintigjarig bestaan van de semi-autonome regio gevierd. Voor de meerderheid van de inwoners is het een grimmige herinnering aan wat had kunnen zijn.

Op 1 juli 1997 kwam een eind aan het Brits koloniaal bestuur in Hongkong, en werd de stad officieel deel van de Volksrepubliek China.

De dag wordt elk jaar gevierd in pro-Chinese kringen, maar voor de meerderheid van Hongkongers is het niet meer dan een herinnering aan wat had kunnen zijn.

Volgens de overeenkomst die Margaret Thatcher en Deng Xiaoping sloten blijft Hongkong een semi-autonome regio tot 2047. Toch knaagt de invloed van Beijing aan de vrijheden die de inwoners koesteren. In 2014 werd massaal betoogd voor universeel stemrecht, maar de regering reageerde met traangas.

Een groot deel van de zeven miljoen Hongkongers kijkt lijdzaam toe hoe politiegeweld toeneemt, vrijheid van meningsuiting bedreigd wordt, en de politieke kloof groeit.

Ter gelegenheid van de twintigste verjaardag bracht de Chinese president Xi Jinping zijn eerste bezoek aan de regio. Eerder deze week kwam de nummer één onder meer het lokale garnizoen van het Volksbevrijdingsleger inspecteren. Dit weekend was hij te gast in het congrescentrum bij Victoria harbour, waar Carrie Lamde nieuwe leider van de lokale regering – werd ingezworen. Tijdens de ceremonie gaf Xi een vlammende speech waarin hij de activisten berispte die sinds 2014 luider en luider om onafhankelijkheid roepen. Hij noemde het tegenwerken van Chinese soevereiniteit een ‘rode lijn’ en ‘volledig ontoelaatbaar’.

Xi zoekt een versteviging van zijn positie op het volkscongres later dit jaar, en waarnemers verwachten dat hij een harde lijn zal aanhouden in nationale en internationale beslissingen.

Carrie Lam, de nieuwe leider van de lokale regering, op het podium voor ze haar eed aflegt op de ceremonie van 20 jaar Chinees bestuur, 1 juli 2017.
Carrie Lam, de nieuwe leider van de lokale regering, op het podium voor ze haar eed aflegt op de ceremonie van 20 jaar Chinees bestuur, 1 juli 2017.© Reuters

De strenge woorden van Xi Jinping kwamen na een nieuwe poging van prodemocratisch idool Joshua Wong en andere activisten om de wil van de Hongkongers duidelijk te maken. De twintigjarige politicus werd enkele dagen geleden gearresteerd na een actie waarbij een zwart doek over een standbeeld van de Bauhinia – symbool voor Hongkong – werd geworpen. Dit weekend werd Wong opnieuw gearresteerd na een aanvaring met pro-Chinese betogers.

Joshua Wong werd enkele dagen geleden gearresteerd na een actie waarbij een zwart doek over een standbeeld van de Bauhinia - symbool voor Hongkong - werd geworpen.
Joshua Wong werd enkele dagen geleden gearresteerd na een actie waarbij een zwart doek over een standbeeld van de Bauhinia – symbool voor Hongkong – werd geworpen.© Demosisto

Reden genoeg voor 14.500 pro-democratische betogers (60.000 volgens de organisatie) om in de gietende regen op straat te komen. Velen onder hen brachten ook een eerbetoon aan Liu Xiaobo, de Chinese Nobelprijs-laureaat die sinds 2008 in de cel zit voor zijn prodemocratisch activisme. Op maandag werd bekend dat Liu aan terminale leverkanker lijdt. Hij verblijft nu onder toezicht in een Chinees ziekenhuis, maar mag niet in het buitenland verzorging zoeken.

Een groot deel van de zeven miljoen Hongkongers kijkt lijdzaam toe hoe politiegeweld toeneemt, vrijheid van meningsuiting bedreigd wordt, en de politieke kloof groeit; maar Carrie Lam en Xi Jinping keken met trots naar de grootste vuurwerkshow sinds 1997.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content