'Dissidente' diplomaten roepen Obama op tot militaire actie tegen Assad

17/06/16 om 04:29 - Bijgewerkt om 04:39

Een groep van zo'n 50 Amerikaanse diplomaten en ambtenaren richt een oproep aan president Obama om militair op te treden tegen het regime van de Syrische president Assad. Dat hoeft niet noodzakelijk uit te draaien op wapengekletter, maar moet wel "een realistische dreiging" van geweld inhouden.

'Dissidente' diplomaten roepen Obama op tot militaire actie tegen Assad

VS-minister van Buitenlandse Zaken John Kerry © REUTERS

Het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken onderhoudt sinds de Vietnamoorlog een "dissident kanaal", waar diplomaten die het niet eens zijn met de politiek van hun land hun mening kunnen ventileren.

Zo'n 50 diplomaten, zonder topnamen erbij, hebben volgens de New York Times en de Wall Street Journal een memo geschreven dat aandringt op actie tegen de "aanhoudende schendingen" van het bestand door het regime van Bashar al-Assad. Het memo werd geschreven naar aanleiding van nieuw regeringsgeweld in het land, en naar aanleiding van de verklaring die Assad vorige week aflegde, waarbij hij stelde dat hij elke centimeter grondgebied zal terugnemen, onder andere door groepen te verslaan die door de VS bewapend worden.

Donderdag zouden Russische vliegtuigen, die het regime ondersteunen, in het zuiden van Syrië "een reeks aanvallen" uitgevoerd hebben op rebellen die deels door de VS ondersteund worden.

Lijn in het zand

Het memo, aldus de Times, erkent dat militaire actie risico's inhoudt, en een confrontatie met de Russen op gang kan brengen. Het memo wil de VS niet in de richting van een militaire confrontatie met Rusland duwen, maar de diplomaten willen wel "een geloofwaardige dreiging van militaire actie" die Assad in het gelid houdt. Met dat dreigement zou minister van Buitenlandse Zaken John Kerry een diplomatieke missie kunnen lanceren.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft geen officiële reactie op het memo, maar bevestigt wel het bestaan ervan. Volgens de Times is minister Kerry zelf voorstander van een hardere houding tegenover Assad. Obama heeft één keer met militaire actie tegen het Syrisch regime gedreigd. Dat gebeurde in de zomer van 2013, toen de Amerikaanse president "een lijn in het zand" trok voor het geval het regime chemische wapens zou gebruiken. Maar toen het regime inderdaad dergelijke wapens gebruikte, besloot Obama niet tot militaire actie over te gaan, maar de nadruk te leggen om het ontmantelen van resterende chemische wapens. De strategie van de VS in Syrië is nu grotendeels tegen IS gericht.

Volgens de New York Times is er weinig kans dat Obama van koers verandert, maar het memo wijst op duidelijke frustratie bij degenen die zijn politiek moeten verdedigen.

Onze partners