Discussie over verdere afhandeling Zomerakkoord zorgt voor spanningen in de Kamer

Kristof Calvo & Patrick Dewael © Belga

De verdere goedkeuring van het Zomerakkoord in de Kamer zorgt voor spanningen. De regering vraagt voorrang voor de hervorming van de vennootschapsbelasting. CD&V wil de effectentaks ook zo snel mogelijk gestemd zien, bleek woensdagmiddag op de conferentie van voorzitters van de Kamer. Die vergadering is geschorst voor overleg.

De ’trofeeën’ uit het Zomerakkoord – de lagere vennootschapsbelasting, de effectentaks en het onbelast bijverdienen – kunnen waarschijnlijk dit jaar niet meer gestemd worden.

De oppositie vroeg een tweede lezing voor twee maatregelen, meerderheidspartij MR voor de effectentaks. De eindstemming daarover in commissie kan ten vroegste over vijf dagen. De regering zou op de conferentie van voorzitters voorgesteld hebben om de vennootschapsbelasting uit het wetsontwerp de tillen en via een wetsvoorstel nog dit jaar door de Kamer te loodsen.

Meerderheidspartij CD&V vroeg echter een opening voor de effectentaks. De oppositie heeft een schorsing gevraagd voor overleg. Open Vld-fractieleider Patrick Dewael had de vergadering kort daarvoor verlaten met slaande deuren, boos op Groen-fractieleider Kristof Calvo.

Partner Content