Directeur-generaal BBC voorkomt ontslag Top Gear-presentator Jeremy Clarkson

09/05/14 om 20:27 - Bijgewerkt om 20:27

Directeur-generaal Tony Hall van de BBC is persoonlijk tussenbeide gekomen om te verhinderen dat Top Gear presentator Jeremy Clarkson ontslagen zou worden. Hall heeft daarvoor algemeen directeur televisie Danny Cohen teruggefloten.

Directeur-generaal BBC voorkomt ontslag Top Gear-presentator Jeremy Clarkson

Jeremy Clarkson © Reuters

Lees ook: Top Gear presentator Jeremy Clarkson smeekt om vergiffenis voor racistische uitspraak nadat BBC dreigt met ontslag

Vorige week kwam Jeremy Clarkson nog maar eens in opspraak vanwege een racistische uitspraak. Tijdens opnames voor het programma Top Gear koos hij tussen twee auto's met het kinderrijmpje eeny, meeny, miny, moe. Clarkson liet daarop volgen: Catch a nigger by his toe.

Het ging om opnames die meer dan anderhalf jaar oud waren en die nooit werden uitgezonden.

Vergiffenis

Eerst ontkende de presentator dat hij het N-woord zou gebruikt hebben, maar toen de beelden (en de klank) gelekt werden, moest hij diep door het stof. Hij verontschuldigde zich en vroeg vergiffenis aan de kijkers.

Dat was niet voldoende voor algemeen directeur televisie Danny Cohen. Hij leek van plan Clarkson te ontslaan. Dat ontslag is nu dus verhinderd door directeur-generaal Tony Hall die persoonlijk tussenbeide kwam. Het feit dat Top Gear en merchandising en events die gerelateerd zijn aan de show, de BBC jaarlijks meer dan 165 miljoen euro opbrengen, zal daar niet vreemd aan zijn.

Waarschuwing

Clarkson krijgt van de BBC wel een waarschuwing, zo liet hij zelf weten in zijn column in The Sun: nog één verkeerde uitspraak en hij vliegt eruit.

De populaire presentator wordt volgende week al meteen op de proef gesteld. Hij moet samen met zijn co-presentatoren James May en Richard Hammond voor opnames naar Barbados. Daar was de heisa rond het N-woord groot nieuws. Elk woord dat Clarkson er uitspreekt, zal gewikt en gewogen worden door alle journalisten in de wijde omtrek.

Lees meer over:

Onze partners