Diplomatieke gesprekken over vredesbestand Gaza intensifiëren

22/07/14 om 12:02 - Bijgewerkt om 12:05

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry voert de internationale druk op om tot een vredesbestand te komen tussen de Israëli's en de Palestijnen. Intussen gaat het geweld onverminderd verder en loopt het dodental op.

Diplomatieke gesprekken over vredesbestand Gaza intensifiëren

Palestijnen in Gaza vluchten voor raketaanval © Reuters

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry overlegt in Caïro met zijn Egyptische ambtsgenoot Sameh Shukri over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Maar tot nu toe lijken zowel Israël als Hamas geen aanstalten te maken om tot een vredesbestand te komen, schrijft BBC.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon is ondertussen aangekomen in Israël voor overleg met de beide partijen. Eerst spreekt hij met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, later zijn er nog gesprekken gepland met de Palestijnse leider op de Westelijke Jordaanoever.

Vermiste soldaat

Intussen gaat het geweld onverminderd verder. Bij nieuwe Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook zijn dinsdagochtend zeven Palestijnen omgekomen. Op de vijftiende dag van het Israëlische offensief op de Palestijnse enclave is de dodentol zo opgelopen tot 583 Palestijnse doden en 3.640 gewonden. Onder de slachtoffers zijn veel vrouwen en kinderen. Aan Israëlische zijde vielen voorlopig 29 doden. Eén Israëlische soldaat is vermist in de Gazastrook. Volgens de Israëlische krant Haaretz, kwam de man om het leven, maar dat nieuws is nog niet bevestigd. De zes andere soldaten waarmee de man Gaza binnenviel, kwamen om in gevechten, maar voorlopig werden slechts zes lichamen geïdentificeerd.

Eerder beweerde Hamas een Israëlische soldaat gevangen genomen te hebben, maar de Israëlische VN-ambassadeur in New York ontkent de gevangenschap van de soldaat.

Elio Di Rupo: 'EU moet druk opvoeren'

De Belgische premier Elio Di Rupo (PS) veroordeelt het "volledig disproportionele gebruik van geweld door de Israëlische troepen" in Gaza, onder meer in de wijk Shejaiyah. De eerste minister schaart zich achter de oproep van de VN-Veiligheidsraad tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en de strikte naleving van het internationaal recht door alle betrokken partijen.

"De internationale gemeenschap en de Europese Unie moeten de druk opvoeren", aldus Di Rupo. (AVE)

Lees meer over:

Onze partners