Diplomatie rond Aleppo zit dubbel muurvast, ondanks 'oorlogsmisdaden'

29/09/16 om 22:31 - Bijgewerkt om 22:30

Over de kwestie-Aleppo zit de diplomatieke toestand muurvast, zowel tussen de Verenigde Staten en Rusland als (dus ook) in de VN-Veiligheidsraad. Intussen zijn er volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken 'oorlogsmisdaden' aan de gang.

Diplomatie rond Aleppo zit dubbel muurvast, ondanks 'oorlogsmisdaden'

Bewoners zoeken na een bombardement naar overlevenden in de wijk Tariq al-Bab van Aleppo © REUTERS

Het door rebellen en terreurgroepen gecontroleerde oostelijke deel van de Syrische metropool wordt sinds enkele dagen zwaar bestookt door Syrische en Russische bombardementen. Zowat 200.000 burgers zitten in die buurt vast. Volgens ngo's zijn er de voorbije dagen honderden mensen gestorven.

Huidig voorzitter van de Veiligheidsraad Gerard van Bohemen, een Nieuw-Zeelander, verklaarde donderdag dat de Veiligheidsraad "geen doorbraak heeft bereikt". De 15 landen in die raad zijn het er enkel over eens dat de toestand in Syrië hen "zorgen baart". Tevoren had VN-coördinator voor Noodhulp Stephen O'Brien gesteld dat Aleppo "een humanitaire ramp zonder weerga" in het ruim vijf jaar oude conflict ondergaat.

Twee versies

Maar aangezien zowel de VS als Rusland in de V-Raad zetelen en beide landen over het vetorecht beschikken, kan geen doorslaggevende resolutie worden bereikt.

Washington haalt uit naar Rusland dat in Aleppo, dixit minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, "oorlogsmisdaden" begaat en dwars ligt voor het leveren van humanitaire hulp. Rusland beschuldigt Washington er op zijn beurt van, (de) terroristen in Syrië te steunen.

Kerry en diens Russische collega Sergej Lavrov hadden donderdag opnieuw telefonisch contact met elkaar, maar dat bracht geen zoden aan de dijk. Voor de derde opeenvolgende dag dreigde Kerry ermee, de "samenwerking" met Rusland aangaande het Syrisch conflict te beëindigen. Rusland vindt dat de VS hun deel van de afspraak niet zijn nagekomen door de "terroristen" niet fysiek van de "gematigden" (de door de VS, de Golfstaten en Turkije gesteunde milities) te scheiden.

(Belga/RR)

Onze partners