Diplomaten ontvoerd onder oog Libische regering in Tripoli

15/06/15 om 12:29 - Bijgewerkt om 12:29

In de Libische hoofdstad Tripoli zijn afgelopen weekend in totaal achttien Tunesiërs ontvoerd. Het gaat om tien medewerkers van het consulaat en acht burgers. Buitenlandse diplomaten worden geregeld in het land geviseerd dat sinds de val van Moammar Kadhafi in chaos is gestort.

Diplomaten ontvoerd onder oog Libische regering in Tripoli

Politie tijdens een ceremonie in Tripoli, Libië. © Reuters

Milities zijn het Tunesische consulaat in de Libische hoofdstad Tripoli binnengedrongen en hebben er afgelopen vrijdag 12 juni tien medewerkers ontvoerd. Amper twee dagen later werden alweer acht Tunesische burgers dicht bij de hoofdstad gekidnapt: 'Acht jonge Tunesiërs werden dicht bij Tripoli ontvoerd', meldde parlementariër Hussein Yahyaoui volgens persagentschap Reuters.

Dageraad van Libië

Tot nu toe eiste niemand de verantwoordelijkheid voor de acties op, maar vermoed wordt dat het om militanten van Fajr Libya (Dageraad van Libië) gaat. Die beweging verwierf vorige zomer de controle over Tripoli en dwong de internationaal erkende regering onder premier Abdullah al-Thinni naar het oostelijke Tobroek te vluchten.

Tunesië is een van de laatste landen om een diplomatische aanwezigheid in de Libische hoofdstad te onderhouden. Buitenlandse diplomaten worden namelijk geregeld geviseerd in het land. In mei onderhandelde Tunis pas nog gedurende een tiental dagen over de vrijlating van 254 burgers. Die werden door een militie van Fajr Libya vastgehouden uit wraak voor de arrestatie in Tunesië van Walid al-Kalib, een van hun leiders. Dat bericht Le Monde.

De Franse krant had contact met een Tunesische journalist in Libië die gelooft dat het 'erg waarschijnlijk' is, dat dezelfde militie die de arrestaties in mei opdroeg, verantwoordelijk is voor de ontvoering van de tien medewerkers van het consulaat.

'In goede gezondheid'

Ondertussen meldt de niet-erkende minister van Binnenlandse Zaken in Tripoli Mohamed Chaiteerb aan Reuters dat de medewerkers 'in goede gezondheid verkeren'. 'Ik sta in contact met de groep die het personeel uit het Tunesische consulaat heeft ontvoerd en geloof dat een vrijlating binnenkort zal plaatsvinden', klonk het.

Tunesië riep in elk geval zijn burgers op tot voorzichtigheid en vroeg hen om Libië 'zo mogelijk' te verlaten en zich niet naar het land te begeven 'gezien de huidige omstandigheden, tenzij het absoluut noodzakelijk zou zijn', zo schrijft Le Monde.

Islamitische Staat

Buitenlanders en diplomaten worden geregeld door gewapende groepen ontvoerd, die op die manier druk proberen uit te oefenen op de verschillende overheden om gevangen Libische strijders vrij te laten. In 2014 werden een diplomaat en medewerker van de Tunesische ambassade reeds gearresteerd en weer vrijgelaten. En een groep die zich de Libische tak van Islamitische Staat (IS) noemt en in opmars is in het land, eiste in januari nog de moord op de twee Tunesische journalisten Sofiène Chourabi en Nadhir Ktari op.

Sinds de val van het regime van Moammar Kadhafi in 2011 wordt Libië verteerd door chaos: twee rivaliserende overheden strijden om de controle over het land. De internationaal erkende regering is gevestigd in Tobroek en bestaat voornamelijk uit liberalen en voormalige leden van het Kadhafi-regime. De andere verwierf onder leiding van Fajr Libya de controle over de hoofdstad Tripoli waar vooral moslimbroeders en gewapende milities de plak zwaaien. (WB)

Lees meer over:

Onze partners