Dieven die bloed van paus stalen, zijn opgepakt

30/01/14 om 19:53 - Bijgewerkt om 19:53

De dieven van een bloedrelikwie van paus Johannes-Paulus II zijn opgepakt.

Dieven die bloed van paus stalen, zijn opgepakt

Johannes Paulus II en Johannes XXIII worden allebei op 27 april heilig verklaard. Dat heeft paus Franciscus vandaag bekendgemaakt tijdens een consistorie. Franciscus zei de kardinalen dat twee belangrijke figuren in de Kerk, Karol Wojtyla en Angelo Giuseppe Roncalli, heilig verklaard zullen worden. Zij waren paus van 1978 tot 2005 en van 1962 tot 1965. © BELGA

De dieven van een bloedrelikwie van paus Johannes-Paulus II zijn opgepakt voor een diefstal in een klein kerkje in de Abruzzen (Italië). Ze namen ook een bloedrelikwie van paus Johannes-Paulus II mee, maar beseften dat niet en smeten het weg. Dat meldden Italiaanse media. Enkel het ijzeren omhulsel is al teruggevonden. Het boek met daarop het bloed blijft voorlopig onvindbaar.

Volgens een lokale internetkrant zijn de twee dieven, junkies van 23 en 24 jaar, bekend bij de politie en hebben ze inmiddels bekend de relikwie gestolen te hebben. Ze werden opgepakt voor agressie op een bus, en bekenden ook de diefstal van het relikwie. Ze zeggen het bloed weggegooid te hebben, maar de onderzoekers betwijfelen die versie.

Volgens het Italiaanse persagentschap Ansa zijn in totaal drie mensen opgepakt, die de werkelijke waarde van het relikwie niet kenden en het weggegooid hebben zonder zich te herinneren waar dat gebeurde.

Het relikwie is in 2011 aangeboden aan het kerkje van San Pietro delle Ienca nabij L'Aquila, een gebied in Italië waar de in 2005 overleden Poolse paus graag ging wandelen en skiën. Johannes-Paulus II wordt eind april heilig verklaard. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners