Di Rupo vraagt de VN aandacht voor Oost-Congo

Premier Elio Di Rupo heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toegesproken in New York. Hij vroeg er onder meer aandacht voor het conflict in het oosten van Congo.

Di Rupo nam voor het eerst plaats op het beroemde spreekgestoelte. De premier lijstte er de prioriteiten van België op het internationale toneel op.

“De situatie in het oosten van Congo, de heropflakkering van het geweld tijdens de afgelopen maanden en de rebellie van M23 zijn een grote bron van bezorgdheid voor de Belgische regering, vooral omwille van de zware impact op de lokale bevolking”, zei Di Rupo. De moorden, verkrachtingen en plunderingen “zijn totaal ondraaglijk”.

Rwanda

België vraagt al langer dat de aandacht voor Oost-Congo niet zou verslappen en Di Rupo herhaalde die boodschap. De landen in de regio moeten hun inspanningen om de rebellie te stoppen opdrijven, terwijl tegelijkertijd naar een oplossing moet worden gezocht voor de achterliggende oorzaken van de instabiliteit rond de Grote Meren, luidde het.

Di Rupo richtte zich ook rechtstreeks tot Congo en Rwanda – hoewel hij dat land niet meteen bij naam noemde. “De territoriale integriteit van Congo moet gerespecteerd worden. Elke buitenlandse steun aan de rebellen moet ophouden.”

Rechtsstaat

De VN, de EU en ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders verklaarden eerder al dat Rwanda de M23-rebellen in Oost-Congo actief steunt. “Niemand kan voor de gek gehouden worden over wat zich op het terrein afspeelt”, zei Di Rupo.

De premier moedigt Congo aan om de noodzakelijke hervormingen bij leger en politie door te voeren zodat de rechtsstaat ook in het oosten van het land gegarandeerd kan worden.

Kagame-Kabila

Donderdagochtend vindt in New York een top plaats over de situatie in Midden-Afrika. Didier Reynders zal daar aanwezig zijn, net als Joseph Kabila en Paul Kagame, de presidenten van Congo en Rwanda.

Di Rupo hoopt dat tussen Kabila en Kagame “een rechtstreekse relatie” kan opgebouwd worden. Ons land is alvast bereid om actief mee te werken aan een oplossing voor het conflict, benadrukte hij.

Syrië

De premier kaartte ook het Syrische conflict aan. “Met de nodige nederigheid zeg ik aan de leden van de Veiligheidsraad: we mogen het menselijke lijden niet laten voortduren”, beklemtoonde hij.

Di Rupo zegt speciaal VN-gezant Lakhdar Brahimi alle steun toe en vraagt dat de internationale gemeenschap een humanitaire inspanning doet. Actief bepleitte hij het voorliggende idee om ervoor te zorgen dat medisch personeel zijn werk kan doen, in de eerste plaats in de Syrische ziekenhuizen.

“Ik denk”, aldus Di Rupo, “dat zowel de Chinese als de Russische autoriteiten zich hier achter kunnen scharen.”

Moslims

In het twintig minuten durende discours van de premier kwam ook de anti-islamfilm ‘Innocence of Muslims’ aan bod. “België veroordeelt islamofobie, maar het veroordeelt ook elke vorm van geweld. Mensen moeten vrij kunnen zijn in hun denken en zich kunnen verontwaardigen zonder naar geweld te grijpen”, zette hij zijn standpunt kracht bij.

Verwijzend naar de aanval op de Amerikaanse ambassade in Benghazi in Libië, klonk het dat “diplomatieke missies overal ter wereld onschendbaar moeten zijn.” (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content